註冊 登入



引用:
原帖由 sman070707 於 2019-2-10 09:49 PM 發表

香港黎黎去去都喺七百幾萬人,以前又唔見話逼爆?唔好話呢一代嘅醫生唔多掂?
每日有人生,有人死
有人移入,有人移出
就算每日有150個新移民,香港每年人口增長率只係0.4%,對比世界其他地區,其實算係低



引用 TOP

被引用(5)
你唔可以講出黎架。人地作故事唔通重講數據咩?總之我話10病人有8個新移民就係有8個。只要信不要問。


引用 TOP

佢地沒有講,香港每日自然死的,也差不多超過一百人😜


引用 TOP

咪係,年年死3萬幾人,又話死無葬生之地。出生率又低。入5萬,+出生(唔記得幾多),减3萬幾,淨增長人口唔多。係咪E療人手計劃出事呢? 培養不足?
不過咁,團聚有冇100萬人咁多呀大佬,真係咁多人娶大6妹?



引用 TOP

我地要求150有質數,有文化,有經濟能力人士,唔要寄生蟲。
點解唔似英國加國之移民政策,起碼唔增加政府负擔,要交稅才可享有福利



引用 TOP

數又唔係咁計喎 香港回歸祖國21年有多
每日150人 剩計呢十年已經近乎55萬人 未計其他渠道來港嘅同胞
700萬人入面新移民人數絕對不少

(1983年的每日名額是75個,後來因團聚輪候時間太長,又將九七回歸,《基本法》規定港人內地子女擁有居留權,於1993年增至105個,至1995年再增至150個。單程證名額分予五類港人內地親人申請來港,包括夫妻團聚、照顧無依靠父母、無依靠老人投靠親屬、無依靠兒童投靠親屬及其他類別。)

*1995-2019 呢24年都有130萬人移入啦*

[ 本帖最後由 zepez 於 2019-2-12 01:21 AM 編輯 ]



引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。