註冊 登入

[兩岸新聞評論] 逾萬人聯署促削單程證 醫生 : 「我10個病人,有8個係R字頭嘅身份證」 香討焦點

政府點解死唔放棄要放大陸人入黎?

精選樓盤
引用:
原帖由 快速機器 於 2019-2-10 09:37 PM 發表
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190210/59243231

每日150個內地新移民來港,惟公立醫院床位和人手未能追上需求,不少醫護在近期的流感高峯壓力爆煲,質疑政府寧豪擲數千億元填海,也不增撥公營醫療經常開支,亦不削減單程證配額。有團體今午(10日)請願,將農曆新年間收到的1.2萬個促削減單程證的簽名,貼在 ...
屌,你個吳醫生,咪睇到R/M字頭身份証唔醫咪得囉,實得架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-2-10 10:33 PM 發表

就係果一個咁大把囉!
咁喺譚仔講墨演既係本土香港人?酒樓操不純正廣東話既企堂侍應又係本土香港人,同本土香港人爭飯碗既又係本土香港人?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 古埃及文明 於 2019-2-10 11:36 PM 發表

我真係第一次聽人口唔會增長
淨係每日150一個月都多幾千
我真係祝你唔好有事
你自己上網搵下香港人口增長率先衝出黎柒啦。

合唔合法法就要醫,呢個都低能嘅,出糧呀!!

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 古埃及文明 於 2019-2-10 11:36 PM 發表

我真係第一次聽人口唔會增長
淨係每日150一個月都多幾千
我真係祝你唔好有事
有數據唔睇,你話香港成千萬人都得架啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水底加加速貓奴 於 2019-2-11 08:14 AM 發表

你自己上網搵下香港人口增長率先衝出黎柒啦。
回歸之後多咗100萬人

急症室真係大獲

回覆 引用 TOP

信者失救

我認知的佛法 link

耳: Atrix/su ax7 + E4c/GMP 8.35D
音: CS-725+MA BX2
手: BALL CM1011c
機: MBP/iPad4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 被監控會員253 於 2019-2-11 12:06 AM 發表

特區政苦人口政策冇上限
單程證冇審批權
共慘每日喪放150蛀米落香港庫房
侵蝕醫療教育房屋資源
燒死入境處主任的屍君龍竟羅到香港身份證
公屋輪候冊迫爆再迫爆
郊野剷盡維港填陷都總會唔夠地起樓
因人口爆棚而引發的社會問題已經一發不可收拾

"現時10個病人中有約7至8人身份證號碼是R或M開首,而他們大多操普通話或鄉音廣東話、英文姓名亦是普通話拼音 ...
係囉,究竟係邊班仆街杏加橙人渣搞到香港要收留呢每日百五人呢?想問下你,呢班人嘅支持者你覺得係咪應該要死全家呢?知唔知莊豐源係邊個?

没用,你们省点口水吧

回覆 引用 TOP

香港滅亡根源就是每日百五入口,智將林正竟視而不見,可悲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 refugee 於 2019-2-10 09:45 PM 發表

從呢個數字可知,好鬼多校長老師一家都係靠R字頭先有飯開
呢句你啱
當年中學得半班 學生  聽講 好多學校要去到殺校
如果唔係 單飛 好多老師 無工開

每個男人都有 說不出的心碎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水底加加速貓奴 於 2019-2-11 08:18 AM 發表

係囉,究竟係邊班仆街杏加橙人渣搞到香港要收留呢每日百五人呢?想問下你,呢班人嘅支持者你覺得係咪應該要死全家呢?知唔知莊豐源係邊個? ...
唔關莊案。

而家150主要系家庭團聚理由,同雙非關係不大,就醫院所見,主要系成年人,唔系小朋友。

好多大陸明星有香港人身份,連華為太子女都系,呢D系莊案後果嗎?

攞住個醫療問題,搞中港分化.
最終病人繼續排隊醫生繼續攞高薪

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。