註冊 登入

[兩岸新聞評論] 逾萬人聯署促削單程證 醫生 : 「我10個病人,有8個係R字頭嘅身份證」 香討焦點

引用:
原帖由 快速機器 於 2019-2-10 09:37 PM 發表

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190210/59243231

每日150個內地新移民來港,惟公立醫院床位和人手未能追上需求,不少醫護在近期的流感高峯壓力爆煲,質疑政府寧豪擲數千億元填海,也不增撥公營醫療經常開支,亦不削減單程證配額。有團體今午(10日)請願,將農曆新年間收到的1.2萬個促削減單程證的簽名,貼在 ...
基本需求不平點都會有問題, 4百萬又係咁8百萬又係咁, 香港人口老化很嚴重, 移民都算出路, 能否增加供應如何把關才是現實

回覆 引用 TOP

精選樓盤
每日150個單程證, 絕大多數都係一個3,40歲的女人帶住兩三個幼童來香港, 跟在香港的中老年老公團聚, 點解要唱衰來港呢班人個個都係有病???
我識得一個單程證女人, 佢來到香港後, 住在公屋, 在屋邨內打工倒垃圾做清潔女工.

人生有很多沒有道理的事情                这里是中国
預料之內的事沒有發生                     This is China
預料之外的事卻發生了                  中国 - 最炫民族风
如是我聞 必作如是觀
醫生公然反中央国策,等被整治,醫改教育,全换陸医事在必行

想削單程證, 應該叫班犯民賤狗港奸去北京跪求阿爺才是... 因為, 這個問題是犯民賤狗港奸當年為香港努力爭取回來的啊...

反中亂港犯民賤狗冇好人 賤格契弟腦癌黎不斷害港人

港奸: 走狗銘 貪安生 何瀆淫 神棍君 愚弱薇

黑金: 呃錢李呃人 禍港長毛賊 貪瀆屠緊申 廢話冚家傑 公淫毛掹靜

亂港: 佔中三屎 肢亂 淫力 記脅 淫陣 教脅 學攣 學淫(黃痴瘋)
有無咁誇?Yeah奴興作大不是第一日的事!作6個或者都有人信,作8個當人白痴呀!

回覆 引用 TOP

70%少得太夸张了, 中国14亿人 , 香港只有 700 万人, 人口不到 1%
起马有 95% 是 R 字头才是习总所愿的, 这才配合我国国策

白痴,加拿大、澳洲等外國出世都係R字頭嘅身份證。

肺癆鬼又挑起中港矛盾

小小的一陣風呀 慢慢的走過來
請你們歇歇腳呀 暫時停下來
海上的浪花兒開呀 我才到海邊來
原來麼你也愛浪花 才到海邊來
每日150個,咪又係高尚港人自己製造出黎

引用:
原帖由 bestwin61 於 2019-2-10 09:42 PM 發表

為人民服務
不包括R字頭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 快速機器 於 2019-2-10 09:37 PM 發表

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190210/59243231

每日150個內地新移民來港,惟公立醫院床位和人手未能追上需求,不少醫護在近期的流感高峯壓力爆煲,質疑政府寧豪擲數千億元填海,也不增撥公營醫療經常開支,亦不削減單程證配額。有團體今午(10日)請願,將農曆新年間收到的1.2萬個促削減單程證的簽名,貼在 ...
我都想簽名. 不過, 特首點會做呀. 佢有關於內地既事就會示弱, 唔會做.

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-2-10 10:05 PM 發表

每日150個單程證, 絕大多數都係一個3,40歲的女人帶住兩三個幼童來香港, 跟在香港的中老年老公團聚, 點解要唱衰來港呢班人個個都係有病???
我識得一個單程證女人, 佢來到香港後, 住在公屋, 在屋邨內打工倒垃圾做清潔女工. ...
就係果一個咁大把囉!

港醫太高質, 無乜特別事, 千祈唔好煩佢哋 

越住越貴 越住越細 人工越來越唔見使
又嚟呢D 150個偉論
學額唔加 外國醫護又唔俾入
就算依家cut 150個又可以解決現時問題?
讀咁多書 講呢D無腦嘅野 根本無建設性 只係抱怨
計我話起多D中醫院 增加中醫比例 有D病中醫治冶都無問題 等病人有選擇 中醫唔會差得過西醫

泛民抹黑新移民,十一月選舉將泛民全部趕走

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。