• 瀏覽: 69,184
  • 回覆: 1,010
  • 追帖: 5
+21
引用:
原帖由 sman070707 於 2019-2-10 09:49 PM 發表
香港黎黎去去都喺七百幾萬人,以前又唔見話逼爆?唔好話呢一代嘅醫生唔多掂?
李小龍年代香港衹得300萬人,在下中學時期衹得400萬人,不是來來去去七百萬人。

支持及改回來港需住滿7年,才可申請香港福利

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-2-11 10:11 AM 發表
好多人仲係度話你自己老豆老母係內地來點解唔比其他人來香港..但以前點同現在呢...已經爆了係米仲要繼續輸入先....有居港權都要等有資源才可來最實際...根本人口增加追唔上資源增加對大家無好處點解仲要勉強... ...
呢個問題係香港人自找, 鬼叫當年班泛民友反釋法, 又支持莊豐源案, 結果咪中門大開。故法理上, 只要是在香港出生, 又或父母任何一方是港人的嬰兒, 一出生就擁有居港權, 幾時落嚟住都得。香港政府是無法理權阻止。

現在其實是依靠內地的出境權把關, 一天只批150人出境, 才不致香港一朝淪陷。

強烈建議炒哂香港d醫生護士!引入內地醫生同護士!要佢地失業破產!
強烈建議炒哂香港d醫生護士!引入內地醫生同護士!要佢地失業破產!

引用:
原帖由 激死未 於 2019-2-11 10:15 發表

李小龍年代香港衹得300萬人,在下中學時期衹得400萬人,不是來來去去七百萬人。
好快到1千萬了....

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-2-11 10:12 AM 發表

香港人去大灣區,大陸人就黎香港,呢個係乜政府。
中國香港政府 港人早晚要面對 巳回歸中國

引用:
原帖由 F2477 於 2019-2-11 10:16 AM 發表
支持及改回來港需住滿7年,才可申請香港福利
改就改吾到 加價囉

好唔人道囉,每日先得個150名額
應該提升至每日1500,加速家庭團聚
D19聯署廢架,過一排就無左件事

唒鬼氣啦,每日150係用黎溝淡港人,尤其基層。 你唔比甜頭(醫療,公屋,綜緩) 佢地又點會黎?

日口增長? 香港絕對充滿條件淨係批有技能,有錢嘅人黎,輸入基層係百害而無一利,但對中共,政府,建制就當然相反。

呢獲你搵醫療黎兇政府,佢搞個全民醫保要打工仔自己供之後去睇私家,都唔x會減150。

仲有,我承認新移民有d係ok嘅,但知道醫院情況就知好多都貪得無厭,非常乞人憎好似欠左佢咁。 而醫生好多時都怕事屈服。 親戚同新移民共事過,佢地拎福利係出神入化,最諷剌係有”社工”幫佢地。

HK IS DIE

引用:
原帖由 refugee 於 2019-2-10 09:45 PM 發表
從呢個數字可知,好鬼多校長老師一家都係靠R字頭先有飯開
從呢個數字可知, 香港病人太多, 好快變疫區, 與世隔絕, 要走好走了

醫生咁高人工仲嘈

新移民加上人口老化

引用:
原帖由 激死未 於 11/2/2019 10:15 發表

李小龍年代,大陸已有200萬人渡來香港,再生下400萬偷渡二三代,之後又多生百多萬的四代,這全都是大陸走來的和他們後代,包括埋那班醫生都是這批人,何來是本土??

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-2-11 10:18 AM 發表

好快到1千萬了....
香港人口增長率比以前慢咗好多,有排都未到一千萬

1986至1996年十年間,香港人口增長16.5%
1996至2016年二十年間,香港人口增長只係14%

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]