• 瀏覽: 69,210
  • 回覆: 1,010
  • 追帖: 5
+21
引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2019-2-11 09:37 AM 發表

應該培養多些醫療人才,配合人口增長,而唔係“斬腳趾避沙蟲”
香港唔引入新移民,以香港的低生育率,香港人口會急劇老化和人口減少,勞動力減少…… ...
香港根本冇地冇配套,增咩嘢長呀。你估多啲侍假就多啲人生的咩。生個仔冇地方住的,養層樓都唔夠錢俾,仲話要養仔女?唔係香港人唔想生,你俾到人安居樂業就有得生。成日話要人口增長,唔使諗土地增長的咩?將你的生活空間減少一半俾佢哋喇。今次篇報導入的醫護講的嘢我覺得係好真、好有人性、好有道理的,只不過庸碌政府絕對唔會理會!

在東涌差不多100%是大陸人

咁慘呀?
一於按照泛民的思維同手法
佔領醫院
禁止醫護人員照顧佢哋唔喜歡的病人
驅逐佢哋心目中的異族
光復香港吧!

引用:
原帖由 快速機器 於 10-2-2019 21:37 發表
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190210/59243231

每日150個內地新移民來港,惟公立醫院床位和人手未能追上需求,不少醫護在近期的流感高峯壓力爆煲,質疑政府寧豪擲數千億元填海,也不增撥公營醫療經常開支,亦不削減單程證配額。有團體今午(10日)請願,將農曆新年間收到的1.2萬個促削減單程證的簽名,貼在 ...
大部分遣返!優質留港。

引用:
原帖由 Herme 於 2019-2-11 09:49 AM 發表

肺癆嘛
所以佢感同身受

作得也太大,有無去睇過呀,我去開的經常有兩成系印巴人,如果八成系大陸,咁香港人真系好健康,難怪咁長壽……

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-2-10 09:53 PM 發表
吊X里X魯X冇,
你班醫護柒碌講到自己返工咁L悽慘, 點解唔L即刻劈炮???
外邊大把好世界等住你班福佳喎.  
其實可以大膽講屌你 老母
唔需要咁斯文, 咁怕羞, 證明香港人都係深受英國偽君子文化影響太深
如果大陸真小人, 一定大膽講操你媽個 B
仲有 L L 聲, 又要講又要斯文, 直接撚字先係中國文化精髓所在
唔好畀英國佬紳屎影響自己文化

亂嗡一通
乜都賴新移民
......

引用:
原帖由 堅離地人 於 2019-2-11 07:34 AM 發表

香港人每日輸出1500個返大灣區
政府做緊野啦建議退休到大灣區生活

引用:
原帖由 bizza 於 2019-2-11 09:49 AM 發表

香港根本冇地冇配套,增咩嘢長呀。你估多啲侍假就多啲人生的咩。生個仔冇地方住的,養層樓都唔夠錢俾,仲話要養仔女?唔係香港人唔想生,你俾到人安居樂業就有得生。成日話要人口增長,唔使諗土地增長的咩?將你的生活空間減少一半俾佢哋喇。今次篇報導入的醫護講的嘢我覺得係好真、好有人性、好有道理的,只不過庸碌政府絕對唔會理會! ...
人口負增長,社會債務就會支撐唔住
你可以睇下現時歐洲幾個人口負增長國家西班牙、葡萄牙、意大利狀況

引用:
原帖由 二叔公 於 2019-2-11 09:42 AM 發表

羅湖聰,湖北奇咪就係透過每日150個單程證來到香港囉!
係law,其實唔比個班人黎..香港咪太平law..如果班友係大陸攪呢d嘢...一早死咗la...個150人根本就係黎香港攪破壞

叫林鄭入住一日走動看民情

香港不需要每日增加150個假香港人呃綜援、搶公屋、霸病床

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]