註冊 登入

[兩岸新聞評論] 逾萬人聯署促削單程證 醫生 : 「我10個病人,有8個係R字頭嘅身份證」 香討焦點

引用:
原帖由 cosmo 於 2019-2-10 10:29 PM 發表

我都想簽名. 不過, 特首點會做呀. 佢有關於內地既事就會示弱, 唔會做.
佢一定係話家庭團聚係人權

雖然單程證制度唔易取消

但係因應情況減低每日名額

係可以同上面有關單位傾既

左閃右避樣樣都話難咁洗鬼咁高人工請你

我們一路奮鬥
不是為了改變世界
而是為了不讓世界改變我們
精選樓盤
引用:
原帖由 快速機器 於 2019-2-10 09:37 PM 發表

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20190210/59243231

每日150個內地新移民來港,惟公立醫院床位和人手未能追上需求,不少醫護在近期的流感高峯壓力爆煲,質疑政府寧豪擲數千億元填海,也不增撥公營醫療經常開支,亦不削減單程證配額。有團體今午(10日)請願,將農曆新年間收到的1.2萬個促削減單程證的簽名,貼在 ...
個個月入10萬8萬,唔使你做咩?。。。you are well paid

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 caihk 於 2019-2-11 08:39 AM 發表

佢一定係話家庭團聚係人權

雖然單程證制度唔易取消

但係因應情況減低每日名額

係可以同上面有關單位傾既

左閃右避樣樣都話難咁洗鬼咁高人工請你 ...
呢個的確係人權嚟,冇得咬。。。

引用:
原帖由 refugee 於 2019-2-11 08:29 AM 發表

睇返數據,97 到 17 年,20年,香港人口只多左 90萬鬆啲
香港咁細地方

多成百萬人唔多 ?

按比例6個香港人之中就有1個係新移民

如果香港真係承受得到

就唔會搞到公屋醫療排哂長龍啦

基層人工亦唔會長期被壓抑啦

我們一路奮鬥
不是為了改變世界
而是為了不讓世界改變我們
引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-2-11 08:37 AM 發表

項莊舞劍,志在沛公

有人將討論焦點移去新移民處;唔討論如何增加醫護人手,只討論如何減少病人數目

本土派借醫護人手不足挑起中港茅盾;醫護內部好多黃人 ...
犯氓禍港

回覆 引用 TOP

難得難得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-2-10 09:49 PM 發表

香港黎黎去去都喺七百幾萬人,以前又唔見話逼爆?唔好話呢一代嘅醫生唔多掂?
exactly.
香港整體人口增長其實唔多..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a0017189 於 2019-2-10 10:21 PM 發表

70%少得太夸张了, 中国14亿人 , 香港只有 700 万人, 人口不到 1%
起马有 95% 是 R 字头才是习总所愿的, 这才配合我国国策
蝗蟲?

回覆 引用 TOP

問下街工有乜意見先 問下泛民到時派邊個第一時間去司法覆核

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站花色神童 於 2019-2-10 11:20 PM 發表

D人話深圳咁先進
GDP又超香港
咁上深圳團聚唔得咩
一周一行落香港買野又得

最緊要有得用支付寶啊
深圳全部假野

回覆 引用 TOP

R都有交稅的

回覆 引用 TOP

威爾斯親王醫院放射治療師吳志傑

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-2-10 09:49 PM 發表

香港黎黎去去都喺七百幾萬人,以前又唔見話逼爆?唔好話呢一代嘅醫生唔多掂?
香港97淪陷前只有500萬人,你當日日150x流架。
150x365x22=1,204,500.x由中共国嚟,仲未計乜野假專才,大陸學生霸位。
仲有呢班日日150x互相交配繁殖出來,
所以實數一定超過300萬,問你香港醫療,房屋,交通,教育及福利如何承擔。
全世界只有宇宙黑洞及地獄可以永無止境硬食中共国日日150x.其它地方唯一結果只會陸沉。

引用:
原帖由 車站花色神童 於 2019-2-10 11:20 PM 發表

D人話深圳咁先進
GDP又超香港
咁上深圳團聚唔得咩
一周一行落香港買野又得

最緊要有得用支付寶啊
今日早餐用支付宝又減三蚊!正🤣🤣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2019-2-11 08:41 AM 發表

呢個的確係人權嚟,冇得咬。。。
咪係囉
港女嫁去日本
日本政府都冇得say no啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。