• 瀏覽: 3,322
  • 回覆: 74
有立法會議員聯同多個團體約20人,下午到特首辦外請願,遞交約12000個市民簽名,促請政府減少單程證配額。 新民主同盟成員譚凱邦表示,公立醫院病床長期爆滿,醫護人員工作時數長,承受巨大壓力,認為移民人口是導致醫療服務需求增加的原因之一,促請行政長官林鄭月娥正視問題,取回單程證審批權,減少每年數額,回...

移民人口係原因之一!咁即仲有好多其他原因。
有乜數據移民人口係影響最大,或最容易解決醫院擠逼嘅問題?
如果其他原因影響更大或比較容易解決,咁先解決嘓啲問題係唔係好啲?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1442175-20190210.htm?spTabChangeable=0

唔肯請海外醫生解決問題,反而要減單程證...
如果日後流感再強d影響更多細路,咪要叫港人唔好生仔

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-2-10 05:50 PM 發表
其實每日百五⋯可直接送去大灣區發展架 點解咁奇怪
有道理大灣區咁好

譚凱邦倒米,無新移民,你老細啲樓邊個買

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2019-2-10 05:57 PM 發表
譚凱邦倒米,無新移民,你老細啲樓邊個買
呢啲時候咪話佢哋只攞福利、公屋囉!

到話樓價貴,就佢哋炒貴晒囉!

引用:
原帖由 HG20121220 於 2019-2-10 05:47 PM 發表
【逐步侵蝕】去年持單程證來港人數創十年新高 超過每日150個審批名額
https://www.youtube.com/watch?v=aG6_sryCgtQ
每一百張病床,新移民佔咗幾多張?

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-2-10 06:00 PM 發表

呢啲時候咪話佢哋只攞福利、公屋囉!

到話樓價貴,就佢哋炒貴晒囉!
所以香港式民主係 never die

港英時期150 人行之有年
重有偷渡潮 當時都冇事
究竟係以前D醫生叻D
定係而家D醫生差D?
有冇人分析?

引用:
原帖由 kwankwan 於 2019-2-10 06:13 PM 發表
港英時期150 人行之有年
重有偷渡潮 當時都冇事
究竟係以前D醫生叻D
定係而家D醫生差D?
有冇人分析?
家父最後一次入院係2010年,而醫院病房告示板嘅感謝狀/信最後嗰個日期係2004年

又係呢個肺癆鬼

每日150個,咪又係高尚港人自己製造出黎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]