註冊 登入



打印

[本港新聞評論] 港媽搭飛機不滿孩子被旅客投訴腳頂椅背 後座大叔一招KO

港媽搭飛機不滿孩子被旅客投訴腳頂椅背 後座大叔一招KO E-mail 此主題給朋友

[隱藏]



搭飛機或許最怕遇到「百厭星」大聲喧嘩、踢前座椅背,有空中少爺在facebook分享,遇到一家四口港人搭長途機時,小朋友被多位乘客投訴,機組人員向其母親反映後,對方稱「小朋友咋嘛」。其後該港媽亦投訴後座大叔腳頂椅背,惟大叔即指「我喺我老母心目中都係小朋友,呀姑你包容下啦」,結果港媽與兩小朋友在航程上都未有再吵鬧。網民都大讚「阿叔好波」,亦有人指「最可怕不是小孩,係港媽港爸及港女」。

facebook專頁「豆腐空少的飛行日記」昨晚上載的帖文分享,該一家四口港人上機後,兩個小朋友都坐不定,一時大叫一時走到走廊玩,父母都沒有反應,但已引起附近的乘客不滿。機組人員先向小朋友的媽媽表示,「唔好意思啊太太,介唔介意叫小朋友唔好跑呢,因為怕我哋做嘢撞到佢哋啊!」港媽聞言即語帶不屑,向小朋友說:「人哋鬧啦!仲坐唔好?」

後來小朋友的前座女乘客投訴,指小朋友踩其椅背,結果版主向港媽反映,會影響其他乘客休息時,港媽反擊:「小朋友玩下咋嘛,洗唔洗投訴啫!你哋對小朋友都冇愛心嘅」。空少向港媽指前後排已有5名旅客投訴後,港媽再謂:「小朋友咋嘛」。

事隔一會到港媽投訴,稱其後排大叔用同樣方法頂其椅背,結果大叔表示,「我喺我老母心目中都係小朋友,阿姑你包容下啦」。空少聞言即暗地大讚大叔好堅,「佢老母80幾歲人仲喺佢隔離,阿叔真係小朋友喎」。空少又指,隨後8小時航程上,「嗰兩個細路靜哂,個老母靜哂,而個老豆......全程好似唔識三仔乸咁樣,睇左N套戲」,認為「唔好以為大媽先會講啲咁嘅說話,香港的媽媽都會」。

帖文在網上掀起熱議,有網民直言「我哋喺父母心目中 永遠都係小朋友」,「阿叔嗰個真係好辦法」、「對付大媽就要出動大叔,一物降一物」、「呢位阿叔無懈可擊呀實在,完美抽擊呢位香港老母」,「以其人之道還治其人之身,嗰啲人針唔拮到肉唔知痛,惹人討厭」。另有網民認為,「其實就係啲大人冇家教影響下一代,小朋友白紙一張,只怪啲自私父母」。


搭飛機最怕細路同bb,一見到一聽到就知全程機都麻L煩……等睇有人話呢位失禮港媽係新移民…

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/1428987/



精選樓盤
個大叔一定唔係我。我矛咁沙胆。好佬怕潑婦!



呢D實第時都咁對翻自己父母 通常自己受翻


我喺我老母心目中都係小朋友,呀姑你包容下啦。


[隱藏]
維權人士:有錢搭飛機又大陸化,一定係本土高尚綜援新港媽


請自族精英舉起中指,和我一起宣誓:
我是本土人,我愛大butt裂癲,我愛米國旗,
我們是大英遺民,我們是西下夕陽,
我們要做一個愛著數,愛投訴,講粗口,無教養的本土精英
唔係大陸人,好快沉


唔係大陸人,好快沉


引用:
原帖由 duihight 於 2019-2-10 05:51 PM 發表

唔係大陸人,好快沉
傑青話唔係咪屈到係囉!



命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。

回覆 引用 TOP

沉得真快


回覆 引用 TOP

[隱藏]
大叔支持你,對付難頂港媽!


回覆 引用 TOP

大陸人


引用:
原帖由 tailam123456 於 2019-2-10 06:02 PM 發表

大陸人
同意,版友們都知係閣下嘅媽媽!



命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。
一物治一物


回覆 引用 TOP

大媽比港媽更加利害


[隱藏]
唔好話搭飛機,搭巴士都好多時出現同樣情況,而且後面的未必係小朋友,我有好幾次都同後座嘈到機乎開拖!


 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。