• 瀏覽: 16,450
  • 回覆: 253
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 問世間 於 2019-2-12 12:19 AM 發表

你都on L 9. 咁易就搞得掂華為美國仲唔即刻做,仲話乜柒賣晶片,真係人唔笑狗都吠
岸狗!

引用:
原帖由 WongChoi168 於 2019-2-12 09:19 AM 發表

實際做到出來的效果就是關鍵
問下#112, 佢有講-----網民可以隨口噏,但系5G系有標凖嫁。有興趣請自己上網查查。

引用:
原帖由 norman0812 於 12/2/2019 09:21 發表

睇下點。
https://t.cj.sina.cn/articles/view/6456045942/180cf717600100jg84?vt=4

美國政府見到全球短期內無企業可與華為競爭,迫出”禁“呢招!

就算做到接近效果,華為價格平一半有多...

引用:
原帖由 myingwin 於 2019-2-12 09:06 AM 發表

AT&T講5G=5G-E ?
跟你邏輯,
買食物寫住 "不含防腐劑*", 轉頭被人踢爆原來有防腐劑,廠商話: "我有講過“防腐劑*”就係一般人理解嘅防腐劑咩?"

哦,明白晒

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-2-12 09:25 AM 發表

岸狗!
柒咗就柒咗,你真係on L9

引用:
原帖由 gullible 於 2019-2-12 09:54 AM 發表

跟你邏輯,
買食物寫住 "不含防腐劑*", 轉頭被人踢爆原來有防腐劑,廠商話: "我有講過“防腐劑*”就係一般人理解嘅防腐劑咩?"

哦,明白晒 ...
你講嘅香港會比人拉(不乎商品説明條例),其它地方我吾議

引用:
原帖由 WongChoi168 於 2019-2-12 09:39 AM 發表

https://t.cj.sina.cn/articles/view/6456045942/180cf717600100jg84?vt=4

美國政府見到全球短期內無企業可與華為競爭,迫出”禁“呢招!

就算做到接近效果,華為價格平一半有多... ...
呢種咪大陸營商手法,以本傷人,搶佔市場。唔怪得人家會抵制華為啦。

引用:
原帖由 問世間 於 2019-2-12 10:14 AM 發表

柒咗就柒咗,你真係on L9
柒乜左? 你有乜嘢高見? 你講丫!

引用:
原帖由 thank-777 於 2019-2-12 08:02 AM 發表

但能秒傳 1 gb 嗎??

能打壓華為5 g

卻不能打壓全球網站迎合華為5g 將網站一個版面塞到 幾個t...

不用5g 者
享受下龜速上網吧
師兄唔好咁天真?秒傳1gb?呢個係理論,正如出3g同4g時理論速度係幾多?
5G 是末來!什麼不用 1 分鐘便下載完一套 4K 電影,其實是夢話!今天在 4G 時代,我們 9 成時間的網速,其實根本連 3.5G 上限也未到。3G 理論上最快達 7.2Mbps(下載)/2Mbps(上載),3.5G 最快達 52Mbps(下載)/22Mbps(上載)。而 4G 理論上 100Mbps,4.5G LTE-A 更說可達 800Mbps!其實不難「感受」數字上的分別,理想情況手機上網會有家中 WiFi 固網專線速度吧?現實呢?恐佈只有 10 份之 1 的速度…

3 年前上網速度隨時快過現在
先看一篇我們在 2014 年 12 月進行的 4G 網速測試(當年用 iPhone 6 Plus 時代),3 年半後的今天,筆者可以說沒有快過,甚至慢過當時!理論很好,但現實看來未必那麼易。看看現在全民 4G 的速度?香港不少電訊公司宣稱全程不限速 800Mbps 4.5G LTE-A 的服務計劃,可曾真的可上到 800Mbps﹖接收全滿的情況下戶外也沒有機會達80Mbps !有 18 Mbps 已經要感恩!真實情況是超過一半時間也只是在 18 Mbps 以下,甚至只有 8Mbps。

感受不到的網速
3G 時代的上網體驗,跟現在其實分別不太大,網絡科技真的有進步過嗎?為什麼我的感受沒有太大改變?這個問題我們換個角度想一想,個人使用的話1000Mbps 寬頻跟 100Mbps 分別大嗎?答案是看你怎樣用!如果用來 BT 下載,分別當然明顯!不過用來上網看 Facebook或網頁瀏覽,分別其實不大。

電訊公司的「魔法」
有沒有想過電訊公司為什麼要控制到 10 -20Mbps 左右的上網速度呢?說穿了就是覺得用戶「接受」這速度!手機上網其實不是真的需要那麼快的網速呢?其實很多 App 在背後將資料壓縮過,加上多數情況下也不像電腦一般多功作業,因此真正需要的網速其實不是極高。以 Netflix 為例,你覺得流暢地看影片要多少 Mbps?答案是要看你的影片質素而定,官方表示 HD 質素要 5Mbps,而 Ultra HD 質素則要 25Mbps。如果你的網速太慢,其實 Netflix 會將畫質降低來提升流暢度。Youtube、Facebook 其實也是差不多做法。

電訊商看穿用戶心理
為什麼 3 年前的網速比現在快?答案相信要問電訊公司了。無限上網的月費計劃越來越便宜,多了人用,令網絡資源減少,速度自然會大降。理論上,電訊公司會因應用戶增加而增加資源,但實際上收入少了投放的資源也少了,變相網速也不能提升。說穿了,電訊公司看穿一件事,用戶重視價格多於使用體驗吧?反正,合約完了你走到另一家公司也是差不多的網速。

https://www.newmobilelife.com/2018/08/24/5g-really-better-then-3g-or-not/

引用:
原帖由 royrac 於 2019-2-12 09:08 AM 發表

On9問題,你咁都唔知憑咩係到講野呀?
咁你又得,大陸監控緊人民言論喎?危害國家就……

引用:
原帖由 royrac 於 2019-2-12 09:24 AM 發表 

5g得15g? 等於4g得10mb用一樣咁on9. Oh, 明了,因為係假5g.好心你啦咁柒既新聞就唔好攞出尼獻世啦。
點解中國移動5g測試得128M/S.説好的1gb/呢?

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-2-12 12:12 PM 發表

點解中國移動5g測試得128M/S.説好的1gb/呢?
收皮啦你, 128m/S 唔係我講, 你同我講做咩? 5G,幾秒可DOWNLOAD一套戲,得15G用量, 70美金一個月, 唔撚係咁ON9呀, 你答我啦.

引用:
原帖由 royrac 於 2019-2-12 12:18 PM 發表

收皮啦你, 128m/S 唔係我講, 你同我講做咩? 5G,幾秒可DOWNLOAD一套戲,得15G用量, 70美金一個月, 唔撚係咁ON9呀, 你答我啦.
咦,你講得有道理?咩數字台,p記,馬上通,移動中咩$108/6g咪好on九?

先別急,睇住垃圾華為一步一步衰敗滅亡,係一種享受

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-2-11 05:27 PM 發表

美國一方面賣嘢比華為搵大錢,另一方面唔買華為產品保自己安全。至於所謂放唔放生,是兩國之間的考量,美國亦需要中國的產品,中國唔賣稀土比美國,美國一樣有困難 ...
尾角現在有什么華為必須要買?買完做成產品尾角又唔比華為賣出?
好就當尾角賣比華為,華為又只能賣去大6,第三世界等,需求必定大量減少,那尾角又如何賺錢?
現在就是因為尾角想華為死,根本唔志在賣嘢比華為,正如中興,一嘢就令中興休克,最后點解又放生中興?
真係為了駒駒百多億港元 罰款?呢D罰款對尾角,大6根本微不足道,

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]