• 瀏覽: 11,021
  • 回覆: 68
+12
引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 04:35 PM 發表

其實係米唔支持你既諗法就=撐美印越呢?
我一定要認同特大步、海瀾專家係國際大品牌,家家戶戶冇人不識
中國上左坐隱都十年八年米可以推老美落黎,正如現階段印越仲未可以完全接收到中國d單一樣姐,一個跟一個,哩個政府做左10年冇本事冇起色唔代表下個冇能
習大同老江老胡已經好大分別 ...
你從頭到尾假設印尼越南及推翻中國, 說廢鳩話論什麼遲些會勁

卻沒爾大聲說一句其他國家可取代美國
此是什麼邏輯??

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 06:44 PM 發表

算啦大佬 ,你贏了✌🏻,中國品牌揚威國際,以後中國人繼續以輕重工業為主,不需要發展其他項目
一切維持原本,美國佬歐洲佬架仔繼續出$投資,中國只要做代工就👌🏻
係中國人必須著特步李寧,用小米oppo ...
中國就是成功從代工, 建立了大量百億品牌, 取代了很多日本南韓台灣等大企業地位

而印尼越南沒有...

此才是整個立論所在

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-2-13 11:05 PM 發表

你講呢d??你夠膽講你無話過越南印尼可以去到中國今日嘅高度??
最仆街就是假設印尼越南可過中國

但從沒假設中國可過日本南韓甚至美國....

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 11:18 PM 發表

我就係同你講呢d
十年後廿年後既野邊有人敢寫包單
我一直指既係代工/低人工果類,唔通中國人一直做哩類工作既係好光榮
廿幾年前新蒲崗/深水埔都仲有好多工廠,宜家米全部北上,大佬邊到平就用邊到,大陸仔大陸妹宜家唔係2、3k/月既年代,宜家深圳的士佬都串我地有萬幾蚊人仔/月
中國又好香港又好,d靚仔靚妹個個要搵$,香港既就做金融/美容,大陸既就骨場/桑拿 ...
十年廿年後印尼越南超中國就可以

那為何不假設中國十幾廿年後超日本德國, 甚至美國?

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 11:29 PM 發表

師兄米玩啦,講緊d衫褲鞋配件組裝
你講航天高鐵核武
你真係慢慢搵你兄弟金仔慢慢傾航天核武
印尼越南單靠代工衫褲鞋

就可以超中國????

只計衫褲鞋
中國都有海瀾之家, 安踏, 拉夏貝爾
我說的只是一部份而已...

越南印尼有咩撚??

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 11:42 PM 發表

冇話照做冇問題 投資者睇成本
如果唔係香港地盤唔會有黑腸印度腸
你宜家比6千搵大陸仔做野,而你老友比2千請越南仔做同一樣野,你仲可能大大聲講:我條大陸仔手工好
但過多2-3年,你老友搵$多過你,仲比你買多幾層樓做投資,你自然會問返佢有冇越南仔介紹 ...
投資者看成本??

tesla, bmw, benz 爭住入去中國設廠..

海瀾之家, 安踏等, 投資者爭住做股東....

反而看不到你撐的越南印尼有那些有這種吸引力...

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 11:44 PM 發表

都係果句
留返d時間比你搵金仔慢慢傾航天核武
有緣再會
黃子揚賭俠1999, 縮??

引用:
原帖由 涼8狗大戰奶媽柒 於 2019-2-14 12:59 AM 發表
全部都係垃圾品牌
垃圾??

以前bossini giordano 領先中國

現在兩家吃屎吧,.繼續低端沒進步

而海瀾之家, 安踏, 放了大量系統, 科技, 研究進去...

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-2-15 08:39 PM 發表

仲話咩南韓地位同廿年前唔同,日本好多公司破產,衰落不少。
但南韓gdp排名無乜點升,日本排第三又唔知,凡事淨係識睇表面。
美國無敵無誤論

幾十年聽不少

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]