• 瀏覽: 9,300
  • 回覆: 288
引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 14:26 發表

宜家中國捱贏左米少個大香爐,咁中國品牌過多幾年發覺自己國家做成本貴咁多,米又轉埋比細國做,d細國又受惠
佢地受惠d咩先,畀多廿年佢,建唔建立到百億品牌??

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 14:21 發表

當然落既多上既少,但唔會冇既
十幾年前亞洲4小龍都會彈1條上去
廿年前韓國地位同今日都差好遠
韓國廿年前gdp都排十幾名喎,同今時今日差唔多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 15:18 發表

廿年前係開始崛起,但都係靠內銷/賣比d再窮既地方
世界係會變,日本廿年前都已經有唔少國際品牌,但宜家唔係破產就係就黎破產,有d仲賣埋
韓國廿年前三星都仲未夠日本仔歐洲佬鬥,唔好講LG,宜家三叔米又變到國際知名 ...
其實呢,日本gdp仲排緊第三,韓國仲係十名外。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 03:18 PM 發表

廿年前係開始崛起,但都係靠內銷/賣比d再窮既地方
世界係會變,日本廿年前都已經有唔少國際品牌,但宜家唔係破產就係就黎破產,有d仲賣埋
韓國廿年前三星都仲未夠日本仔歐洲佬鬥,唔好講LG,宜家三叔米又變到國際知名 ...
日本工業化五十年才有國際品牌

尚有, 你們不是說中國人用外國貨嗎??

為何中國人內銷可撐百億品牌??

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 03:13 PM 發表

師兄你係米搞錯晒
我有邊樹話中國爆 撐越印呢
只係世界各國有人上就有人落,以前中國由老三老四角色上到宜家老二地位(點解唔敢講老大,因為唔計老美,中國就算對住普京都唔敢大聲),咁自然會有其他國家日後做老三呢d位,幾十年後唔會只係得返幾個國家話事,正如俄羅斯都幫伊朗上位

你都識講由廣東轉去西北,米就係成本問題,難免10年後唔會轉去d再平價既地方 ...
是廣東主導轉型呀

十年後??

你們不是說現在取代中國嗎??

為何又變了十年後才中國西北再轉移??

引用:
原帖由 異域花花香腸 於 2019-2-13 08:00 AM 發表

太監真係咩都唔識,晚清有亞洲第一海軍,亞洲最強經濟,結果點? 醒下啦奴才
清朝的生產力最強是康乾年代

晚清就是晚清...

尚有, 最強海軍?? 從來都是英國法國西班牙日本
什麼時間變了沒工業化的中國...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thank-777 於 2019-2-13 07:18 AM 發表

日本工業化五十年才有國際品牌

尚有, 你們不是說中國人用外國貨嗎??

為何中國人內銷可撐百億品牌??
國際品牌都會有夕陽既一日,我指既日本品牌有好多起細細個既時候已經成名,但宜家已經唔知起邊/睇新聞講就黎破產邊緣
中國有1x億人,用外國野鐘意去外國旅行既多數係有$/普通果班,仍然有好多比較落後既人
例子:有個親戚既親戚搭我起香港幫佢買隻表,問我有冇飛亞達?我即刻上網睇,原來中國品牌,我叫佢不如起上面買,或者我介紹佢買Seiko/citizen,見差唔多佢想要既價位,佢同我講話未聽過....

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 09:19 AM 發表

國際品牌都會有夕陽既一日,我指既日本品牌有好多起細細個既時候已經成名,但宜家已經唔知起邊/睇新聞講就黎破產邊緣
中國有1x億人,用外國野鐘意去外國旅行既多數係有$/普通果班,仍然有好多比較落後既人
例子:有個親戚既親戚搭我起香港幫佢買隻表,問我有冇飛亞達?我即刻上網睇,原來中國品牌,我叫佢不如起上面買,或者我介紹佢買Seiko/citizen,見差唔多佢想要既價位,佢同我講話未聽過.... ...
任何品牌有夕陽
,就不去現在發展??

弱者思維

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thank-777 於 2019-2-13 07:19 AM 發表

是廣東主導轉型呀

十年後??

你們不是說現在取代中國嗎??

為何又變了十年後才中國西北再轉移??
其實同你咁撐共撐國既人好難再講落去
是關話宜家取代中國果個唔係我
同埋我一直都有話中國會再上,但佢哩個位置都會有人上,正如一間公司咁多職位,唔係一個人坐晒嗎

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 09:23 AM 發表

其實同你咁撐共撐國既人好難再講落去
是關話宜家取代中國果個唔係我
同埋我一直都有話中國會再上,但佢哩個位置都會有人上,正如一間公司咁多職位,唔係一個人坐晒嗎 ...
你們在假設

美國可完全坐晒, 永不回落

而中國則不能

是什麼邏輯??

引用:
原帖由 thank-777 於 2019-2-13 01:26 PM 發表

你們在假設

美國可完全坐晒, 永不回落

而中國則不能

是什麼邏輯??
其實係米唔支持你既諗法就=撐美印越呢?
我一定要認同特大步、海瀾專家係國際大品牌,家家戶戶冇人不識
中國上左坐隱都十年八年米可以推老美落黎,正如現階段印越仲未可以完全接收到中國d單一樣姐,一個跟一個,哩個政府做左10年冇本事冇起色唔代表下個冇能
習大同老江老胡已經好大分別

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 04:35 PM 發表

其實係米唔支持你既諗法就=撐美印越呢?
我一定要認同特大步、海瀾專家係國際大品牌,家家戶戶冇人不識
中國上左坐隱都十年八年米可以推老美落黎,正如現階段印越仲未可以完全接收到中國d單一樣姐,一個跟一個,哩個政府做左10年冇本事冇起色唔代表下個冇能
習大同老江老胡已經好大分別 ...
你從頭到尾假設印尼越南及推翻中國, 說廢鳩話論什麼遲些會勁

卻沒爾大聲說一句其他國家可取代美國
此是什麼邏輯??

引用:
原帖由 thank-777 於 2019-2-13 05:49 PM 發表

你從頭到尾假設印尼越南及推翻中國, 說廢鳩話論什麼遲些會勁

卻沒爾大聲說一句其他國家可取代美國
此是什麼邏輯??
算啦大佬 ,你贏了✌🏻,中國品牌揚威國際,以後中國人繼續以輕重工業為主,不需要發展其他項目
一切維持原本,美國佬歐洲佬架仔繼續出$投資,中國只要做代工就👌🏻
係中國人必須著特步李寧,用小米oppo

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 18:44 發表

算啦大佬 ,你贏了✌🏻,中國品牌揚威國際,以後中國人繼續以輕重工業為主,不需要發展其他項目
一切維持原本,美國佬歐洲佬架仔繼續出$投資,中國只要做代工就👌🏻
係中國人必須著特步李寧,用小米oppo ...
你講呢d??你夠膽講你無話過越南印尼可以去到中國今日嘅高度??

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]