• 瀏覽: 11,038
  • 回覆: 288
+12
引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-2-12 01:44 PM 發表

墨西哥,台灣捱到d咩返來??
世界咁大,每十年廿年國家地位都會轉轉位,正如你買十場冷門波,點都會中返2、3場
當中國經濟愈黎愈好,就自然中國品牌都未必中國做

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 13:37 發表

師兄 佢洗腦太深好難講得明
佢淨係知道咩500強,但冇過程,佢所謂果500強係無啦啦中國宜家出左好多500強,冇諗過人地當日都捱左好多年,做d低技術野,可能再慢慢偷d技術,宜家先可以生產d稍為高技術既野

我淨係知道佢講果幾個牌子,大部分仲係靠內銷,安踏好幾年前起香港開專門店,最後汁左,宜家唔知仲有冇 ...
華為,小米?
美的,TCL?

反共派講經濟真係笑死人
從來唔知產業鏈既重要性與體量優勢
越南印尼就只有人工優勢
中國則有龐大既工業配套、一流既基建及龐大既巿場
以越南、印尼等國既體量
永遠無法與一個工業大國抗衡

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-2-12 02:02 PM 發表

華為,小米?
美的,TCL?
師兄,所以米話要捱
華為小米唔會無啦啦外銷成功,哩d都係靠內銷賺口碑
遠既美的米一樣
宜家哩d品牌仲係中國做,但難擔保10年後呢
廿年前香港人睇大陸,米又好似宜家中國人睇第三國家一樣,唔係話越南印尼會成功,因為仲有其他細國做緊佢地既野,但廿年後佢地是但一個可能又變成第二個中國

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 14:00 發表

世界咁大,每十年廿年國家地位都會轉轉位,正如你買十場冷門波,點都會中返2、3場
當中國經濟愈黎愈好,就自然中國品牌都未必中國做
有咩國家轉上去??
轉落去就有唔少

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 14:10 發表

師兄,所以米話要捱
遠既美的米一樣
廿年前香港人睇大陸,米又好似宜家中國人睇第三國家一樣,唔係話越南印尼會成功,因為仲有其他細國做緊佢地既野,但廿年後佢地是但一個可能又變成第二個中國 ...
越南,印尼移家先開始捱??人地都同中國一樣捱左好多年喇喎

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-2-12 02:11 PM 發表

有咩國家轉上去??
轉落去就有唔少
當然落既多上既少,但唔會冇既
十幾年前亞洲4小龍都會彈1條上去
廿年前韓國地位同今日都差好遠

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-2-12 02:19 PM 發表

越南,印尼移家先開始捱??人地都同中國一樣捱左好多年喇喎
宜家中國捱贏左米少個大香爐,咁中國品牌過多幾年發覺自己國家做成本貴咁多,米又轉埋比細國做,d細國又受惠

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 02:10 PM 發表

師兄,所以米話要捱
遠既美的米一樣
廿年前香港人睇大陸,米又好似宜家中國人睇第三國家一樣,唔係話越南印尼會成功,因為仲有其他細國做緊佢地既野,但廿年後佢地是但一個可能又變成第二個中國 ...
那國家

可有完整產業鍊, 快速物流

及最大消費國?

數來數去只有中國

但你們撐的越南印尼是咩撚都冇

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 thank-777 於 2019-2-12 03:00 PM 發表

海瀾之家, 特步, 安踏, 拉夏貝爾

全都是中國做的

只係由廣東轉了去中國西北

是你們自己打飛機說中國爆中共倒
師兄你係米搞錯晒
我有邊樹話中國爆 撐越印呢
只係世界各國有人上就有人落,以前中國由老三老四角色上到宜家老二地位(點解唔敢講老大,因為唔計老美,中國就算對住普京都唔敢大聲),咁自然會有其他國家日後做老三呢d位,幾十年後唔會只係得返幾個國家話事,正如俄羅斯都幫伊朗上位

你都識講由廣東轉去西北,米就係成本問題,難免10年後唔會轉去d再平價既地方

引用:
原帖由 thank-777 於 2019-2-12 02:56 PM 發表

中國開放廿年, 即1997, 都有大量企業崛起

印尼越南廿年全無寸進

其實你們醜唔撚醜
廿年前係開始崛起,但都係靠內銷/賣比d再窮既地方
世界係會變,日本廿年前都已經有唔少國際品牌,但宜家唔係破產就係就黎破產,有d仲賣埋
韓國廿年前三星都仲未夠日本仔歐洲佬鬥,唔好講LG,宜家三叔米又變到國際知名

引用:
原帖由 thank-777 於 2019-2-12 11:02 AM 發表
*** 該帖被屏蔽 ***
大陸人所到之處,神憎鬼厭。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-2-12 01:57 PM 發表

笑死
鍵盤反共果然天下無敵
鍵盤廢柴冇野講。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]