• 瀏覽: 11,045
  • 回覆: 68
+12
引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-2-11 08:02 PM 發表

醒少少啦,做生意唔係講道義。
大陸人支持國家咩,把口嘛!扑到咁去外國啦!
大陸人支持國家

支持到華為小米海瀾之家lenovo 到國際級

香港則從沒國際級

你們撐的民國, 越南印尼也沒

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-2-12 01:27 AM 發表

你講咩嘢呀? 大陸爆升就繼續有二十九幾萬人嘅鞋廠生產啦, 你們醜唔撚醜架!!
中國工業出口, 品牌實力, gdp, 五百強數目

不斷爆升

你們撐越南印尼

有條毛嗎?

引用:
原帖由 異域花花香腸 於 2019-2-12 09:41 AM 發表

有你呢d奉承刷鞋太監,歷史一樣重演
晚清有像中共中國一樣

領導工業革命嗎?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-2-12 10:37 AM 發表

日日英國人係點,係得你猛係度講喎。
那天天說中國人不支持國貨

咪又係你在鳩 叫

事實中國大量品牌由中國人撐起,.走向國際

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-2-12 10:45 AM 發表

國貨係點,你啲同胞咪用行動証明咗。
幫人代工唔係你架,咪七啦!
李寧, 海瀾之家, 拉夏貝爾, 華為, 小米, 格力, 海爾, oppo

全都係五百強之品牌

怎幫人代工??

全都係中國人捧起撐國貨的

你撐的越南印尼
真係幫人代工

沒一個國際品牌了

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 02:10 PM 發表

師兄,所以米話要捱
華為小米唔會無啦啦外銷成功,哩d都係靠內銷賺口碑
遠既美的米一樣
宜家哩d品牌仲係中國做,但難擔保10年後呢
廿年前香港人睇大陸,米又好似宜家中國人睇第三國家一樣,唔係話越南印尼會成功,因為仲有其他細國做緊佢地既野,但廿年後佢地是但一個可能又變成第二個中國 ...
那國家

可有完整產業鍊, 快速物流

及最大消費國?

數來數去只有中國

但你們撐的越南印尼是咩撚都冇

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 03:18 PM 發表

廿年前係開始崛起,但都係靠內銷/賣比d再窮既地方
世界係會變,日本廿年前都已經有唔少國際品牌,但宜家唔係破產就係就黎破產,有d仲賣埋
韓國廿年前三星都仲未夠日本仔歐洲佬鬥,唔好講LG,宜家三叔米又變到國際知名 ...
日本工業化五十年才有國際品牌

尚有, 你們不是說中國人用外國貨嗎??

為何中國人內銷可撐百億品牌??

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-12 03:13 PM 發表

師兄你係米搞錯晒
我有邊樹話中國爆 撐越印呢
只係世界各國有人上就有人落,以前中國由老三老四角色上到宜家老二地位(點解唔敢講老大,因為唔計老美,中國就算對住普京都唔敢大聲),咁自然會有其他國家日後做老三呢d位,幾十年後唔會只係得返幾個國家話事,正如俄羅斯都幫伊朗上位

你都識講由廣東轉去西北,米就係成本問題,難免10年後唔會轉去d再平價既地方 ...
是廣東主導轉型呀

十年後??

你們不是說現在取代中國嗎??

為何又變了十年後才中國西北再轉移??

引用:
原帖由 異域花花香腸 於 2019-2-13 08:00 AM 發表

太監真係咩都唔識,晚清有亞洲第一海軍,亞洲最強經濟,結果點? 醒下啦奴才
清朝的生產力最強是康乾年代

晚清就是晚清...

尚有, 最強海軍?? 從來都是英國法國西班牙日本
什麼時間變了沒工業化的中國...

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 09:19 AM 發表

國際品牌都會有夕陽既一日,我指既日本品牌有好多起細細個既時候已經成名,但宜家已經唔知起邊/睇新聞講就黎破產邊緣
中國有1x億人,用外國野鐘意去外國旅行既多數係有$/普通果班,仍然有好多比較落後既人
例子:有個親戚既親戚搭我起香港幫佢買隻表,問我有冇飛亞達?我即刻上網睇,原來中國品牌,我叫佢不如起上面買,或者我介紹佢買Seiko/citizen,見差唔多佢想要既價位,佢同我講話未聽過.... ...
任何品牌有夕陽
,就不去現在發展??

弱者思維

引用:
原帖由 044044a06 於 2019-2-13 09:23 AM 發表

其實同你咁撐共撐國既人好難再講落去
是關話宜家取代中國果個唔係我
同埋我一直都有話中國會再上,但佢哩個位置都會有人上,正如一間公司咁多職位,唔係一個人坐晒嗎 ...
你們在假設

美國可完全坐晒, 永不回落

而中國則不能

是什麼邏輯??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]