• 瀏覽: 13,549
  • 回覆: 99
  • 追帖: 1
+5
應該用AI取代垃圾高薪飛機師

引用:
原帖由 30678426 於 2019-2-10 12:53 PM 發表

其實 salary 算叫做ok
大概 HKD$1.3M per year
其他專業人仕星球人, 月球人.揾多過佢哋好多喎, 怪唔知得要罷工了

引用:
原帖由 30678426 於 2019-2-10 01:02 PM 發表

你估全部專業人士都係咩
要比就比香港本土正機師
香港上市CEO都幾億港幣一年啦,大家都係一 樣係打工仔

所以點解我回佢:其實沒看內容是沒必要留言的
仲要俾人哋串返轉頭,無知真係可怕。

@30678426
引用:
原帖由 Smallbirdy 於 2019-2-10 12:51 PM 發表

我講緊嘅係18年7月尾嗰單事件,新聞賣曬!同一機場,淨係長榮係咁,其他公司正常運作!自己睇返新聞啦!

支持支持!

支持支持!X 2

打工仔可以有談判權

醒目,識係尼個時間搞野👍🏻

引用:
原帖由 Smallbirdy 於 2019-2-10 10:20 AM 發表

長榮都一樣,之前打風,第二朝落曬風球,其他航線公司全部復班,長榮員工就繼續放颱風假,以此反映對航空公司嘅不滿!台灣機組人員勁唔專業!所以去台灣,都係揀香港嘅航空公司! ...
香港嘅機師人工高好多

引用:
原帖由 Joeycky 於 2019-2-10 10:15 AM 發表
以乘客利益做人質,華航機師正人渣。
若真要以乘客做人質就除夕罷工何必等初四,不明究理謾罵正廢柴

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-2-10 09:33 AM 發表
【本報訊】華航機師罷工昨進入第二日,勞資雙方在交通部要求下展開談判,但在機師工會五大訴求的第一項「改善疲勞航班」就卡住,數次中斷會議,最終持續逾六小時談判沒結果。機師工會隨即宣佈今日繼續罷工,何時再談判則未確認時間。由於今日是農曆新年假期回港高峯,預計將有更多香港旅客受影響。華航今日將有18班航班取...

https://static.appledaily.hk/images/apple-p ...
1999年 香港國際機場 新機場

唯一一次空難事故

就係華航開齋!

8號風球下 無視控制搭指令 間硬降落

降落前 控制搭已call 消防立即出動

最終飛機係跑道反轉爆炸 奇蹟地只死3個

飛機爆炸後差唔多同消防同步到場

再睇返空中浩劫

華航成日做主角 😂😂

華航表面私營,內裹政府是大股東。服務一向比其他公司(港龍,長榮,港航等)差。上下從管理到前線都有問題。去台灣是最後選擇。

一生人只係坐過一次華航,服務差、機艙渣。
引用:
原帖由 big2big 於 2019-2-10 03:07 PM 發表
華航表面私營,內裹政府是大股東。服務一向比其他公司(港龍,長榮,港航等)差。上下從管理到前線都有問題。去台灣是最後選擇。

台灣民情:假期先同你玩鑊大,要死大家一齊死。
引用:
原帖由 Joeycky 於 2019-2-10 10:15 AM 發表
以乘客利益做人質,華航機師正人渣。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]