• 瀏覽: 13,541
  • 回覆: 99
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 Joeycky 於 2019-2-10 10:15 AM 發表
以乘客利益做人質,華航機師正人渣。
又唔好咁講,邊行罷工唔係影響到客,唔影響到客,管理層都唔理你喇
體諒下人人都有自己原因

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-2-10 09:33 AM 發表
【本報訊】華航機師罷工昨進入第二日,勞資雙方在交通部要求下展開談判,但在機師工會五大訴求的第一項「改善疲勞航班」就卡住,數次中斷會議,最終持續逾六小時談判沒結果。機師工會隨即宣佈今日繼續罷工,何時再談判則未確認時間。由於今日是農曆新年假期回港高峯,預計將有更多香港旅客受影響。華航今日將有18班航班取...

https://static.appledaily.hk/images/apple-p ...
結業啦!

引用:
原帖由 波士早晨 於 2019-2-10 10:55 AM 發表
唔係工資問題應很容易解決,祇要跟國際標準,幾多工時就應有幾多個機司便可解決。
Ching, 正解!

唔使嘈,跟國際標準就無問題!不過華航機師用乘客做人質,睇黎佢地無必有好下埸;只少乘客會減少,出機數亦會減少,咁要咁多機師做咩?炒得

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-2-10 10:58 AM 發表
@30678426  咁其他航空公司咪好唔專業囉
經驗不足,攞緊P牌,就梗係唔敢在無風球但又有小小風環境飛啦!
以前舊機場,惡曬航空,有豐富經驗的機師,掛8號以上風球,睇完氣候資料之後,都可以一樣照飛!

引用:
原帖由 30678426 於 2019-2-10 11:45 AM 發表

不同路線,不同地方會遇到不同的狀況
光是台灣就有三個國際機場
三個真係好多呀

引用:
原帖由 30678426 於 2019-2-10 12:10 PM 發表

4百幾萬, 仲多過香港特手?你計錯數?

有民主地方,點解都會有人罷工

引用:
原帖由 30678426 於 2019-2-10 11:57 AM 發表

好似你完全冇睇我既replies 喎

1. 其他航空公司係同一個機場?桃園?台中?高雄?
2. 同一條航線?

地圖砲係人都識啦
我講緊嘅係18年7月尾嗰單事件,新聞賣曬!同一機場,淨係長榮係咁,其他公司正常運作!自己睇返新聞啦!

引用:
原帖由 30678426 於 2019-2-10 12:48 PM 發表

台幣……
咩少?怪不得要罷工啦, 買張去美國頭等機票都唔夠

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]