• 瀏覽: 24,200
  • 回覆: 196
  • 追帖: 1
政府審核嘅傷殘人士

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-9 12:55 AM 發表
有個女人拿住一車仔餸菜上巴士,大約三十零,佢一dup 八達桶,竟然見到只收兩蚊!

但司機又無質疑佢,只係叫佢唔好踎係地!

個女人就話:「巧!」

就迫左入去車尾。

點解咁後生可以用兩蚊? ...
傷殘津貼,有白卡可以

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-9 12:55 AM 發表
有個女人拿住一車仔餸菜上巴士,大約三十零,佢一dup 八達桶,竟然見到只收兩蚊!

就迫左入去車尾。

殘疾人士咪2蚊

你當時唔出聲!又想屈大陸人?人哋宜家大把錢,系港燦先坐巴士

白咭 你都有

傷殘人士都係$2,包括你見唔到既精緒病人士

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-9 12:54 PM 發表

行得走得,識拎架手推車去買魚買菜,識坐巴士,邊到傷殘?
失明失聰也是傷殘

可能係癌症病人,傷殘津貼都係2蚊

引用:

就迫左入去車尾。

肺青又思角失調

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-9 12:54 PM 發表

行得走得,識拎架手推車去買魚買菜,識坐巴士,邊到傷殘?
你真係見識少…香港大把e d 人…去海洋公園仲免費

引用:

就迫左入去車尾。

精神病 情緒病 癌病(有些末期癌症病人外表跟平常人沒太大分別)

引用:
原帖由 namio2046 於 2019-2-9 01:35 PM 發表
老人八達通係人都可以買,唔洗長者card。
政府依賴司機同地鐵職員去把關,但係任何人用兩蚊搭車政府都會補差價,咁點解佢地會落力幫你把關。
結果就係納稅人幫手俾錢,用兩蚊八達通嘅永遠無事。 ...
根本$2 坐車就係錯晒……

睇樓主既態度,版主可以移去吹水版了

殘疾人仕。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]