• 瀏覽: 49,276
  • 回覆: 1,196
  • 追帖: 20
+23
古漢語稱為雅言
粵語係雅言混合南越方言
官話、普通話係雅言混合北方方言

現今都係古漢語(雅言)既變種
可以話全部都係古漢語
亦可以話全部都唔係

詳細介紹在#2

https://www.toutiao.com/a6655133324786270727/

粵語到底是不是古漢語
卻吵上了熱搜
今天,我們就來捋一捋
它到底系乜野

- THE END -
來源:修修漫話(ID:xiuxiucomic)
編輯:娓

犀非利。廣東話就係勁。

引用:
原帖由 starr 於 2019-2-8 10:47 發表
古漢語稱為雅言
粵語係雅言混合南越方言
官話、普通話係雅言混合北方方言

現今都係古漢語(雅言)既變種
可以話全部都係古漢語
亦可以話全部都唔係

詳細介紹在#2 ...
肯定系。不過最大嘅問題系;語言一定要統一。唔用普通話,唔通用粵語?

好似印度咁好咩?

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-8 12:28 發表

肯定系。不過最大嘅問題系;語言一定要統一。唔用普通話,唔通用粵語?

好似印度咁好咩?
人地五眼聯盟,五個國家都系一種語言,唔通人地冇方言?

唔好玩啦!

好多古代牆壁上嘅對聯都係用繁體字粵語讀出嚟才順通的

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-2-8 12:37 PM 發表
因為唐宋期間官方語言貼近粵語,而唐宋亦係詩詞流行時期
但如果再睇遠d,先秦、漢就唔同
又如果睇近d,元、明、清都唔一樣

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-8 12:31 發表

人地五眼聯盟,五個國家都系一種語言,唔通人地冇方言?

唔好玩啦!
不過五眼將講方言的基本滅掉,來個客家佔地主

係都冇銀用,改變唔到事實。
而家嘅所譯中國人,其實係滿清人啦!韓國和日本反而仲似中國人。

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-2-8 12:37 發表
粵語有優點,有乜問題?但系有難以解決的缺點;

1, 難學。連廣東都分白話、四邑話、客家話、潮州話。白話之中,東莞保安都講唔通。四邑話分開四十種都唔止,就系新會,隔條村就講唔通。

普通話在北方大同小異。仲有一點最重要;依家普通話已經通行全國,使用毫無困難,甚至通行全世界。仲有冇外國的外國人願意學粵語?

仲响度糾纏廣東話?

偏地留傳真古不出為奇,就好似日本留傳好多中國傳統一樣,所以我相信廣東話近古話呢個猜想

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-8 01:08 PM 發表
粵語有優點,有乜問題?但系有難以解決的缺點;
1, 難學。連廣東都分白話、四邑話、客家話、潮州話。白話之中,東莞保安都講唔通。四邑話分開四十種都唔止,就系新會,隔條村就講唔通。
普通話在北方大同小異。仲有一點最重要;依家普通話已經通行全國,使用毫無困難,甚至通行全世界。仲有冇外國的外國人願意學粵語?
仲响度糾纏廣東話? ...
冇人話要改變D咩,但粵語近古語呢個係歷史,係事實,需寫入正史,還粵語一個名份。而家都冇人相信,古代係講國語啦!係咪?

吾識又九up, 粵語吾只得白話,白話原本叫廣州話,白話只是近年先稱呼,粵古稱越,不同中原,如果廣州話是古漢語就無理由講到寫吾到

共賊毛唔識自戀,唔肯面對事實

粵語其實是秦語,漢語是客家語。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]