• 瀏覽: 49,338
  • 回覆: 1,196
  • 追帖: 20
+23
引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-8 05:55 PM 發表

廣州話九聲,

古漢語五聲,

普通話四聲。
多謝教正。
即係廣府話多了幾聲,而非古音?

以邊一樣講出嘅粗口出神入化就係最好的古漢語

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-2-8 18:15 發表

宋帝昺流落九龍除左留低宋王臺遺跡有乜野文化帶黎? 你唔係想話帶來古漢語呀嘛?
果時佢地真系用古漢語;近似南京話。

引用:
原帖由 6674 於 2019-2-8 18:15 發表

多謝教正。
即係廣府話多了幾聲,而非古音?
其實所有中文都可以系古漢語,睇你要追到幾古。最古估系手語掛?

引用:
原帖由 男人小笨象 於 2019-2-8 18:20 發表
以邊一樣講出嘅粗口出神入化就係最好的古漢語
全世界粗口都好精彩,不過我地唔識姐。

好久前於某網站問過一大學語言學教授,他說我們說的粵語與古漢語很近。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-8 06:29 PM 發表

全世界粗口都好精彩,不過我地唔識姐。
我都吾識得幾多

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-2-8 06:15 PM 發表

宋帝昺流落九龍除左留低宋王臺遺跡有乜野文化帶黎? 你唔係想話帶來古漢語呀嘛?
宋朝吾係好古。至元朝,關漢Hing 的元曲影響粵曲至深。
南遷使粵人近距離接觸原北方文化,亦帶來大批客家人。
只想説,粵音 variations 多,百搭。粵音讀曹植,李太白,岳飛,文天祥,清皇室納蘭性德,以至湖南老毛的詩詞,吾會發音生硬。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-8 12:31 PM 發表

人地五眼聯盟,五個國家都系一種語言,唔通人地冇方言?

唔好玩啦!
如果睇 未來 語音一定要統一
就好似 文字咁
只有統一 先可以防止 四分五裂
漢城 統治二百多年 先讓後人 有一顆 愛國人

引用:
原帖由 淼淼森 於 2019-2-8 02:29 PM 發表

粵語係真香港人母語!
國語係台灣國嘅母語!
普通話係大碌毛蟲話!
客家話先系香港人母語,港東話是英國佬強姦本語言,是本土香港人都應反英國佬。

其實國內好多人都在保護和継續講自己的方言,只是沒有抗拒用普通話來作為共通語言,因為這是有實際需要,比如說打仗,如果雞同鴨講,後果很嚴重。當然,有一些傻閪官員想統一語言,取消方言,只會是徒勞無功,當中民間最大反彈聲音肯定是廣東廣西,香港肯定不用說。就看看大陸人喜歡的抖音,上面不少人在積極擁護各自的方言,就可以看到方言是取消不了。另外,普通話是北京話而來,而北京話就是胡話演變,胡說八道就是由這而來。畢竟,廣州話難學是真的,但是要學一種高貴古雅的語言,重來都不是容易。再另外,好多國內人根本沒有排擠廣州話,只要看看黃家駒、張國榮等等的廣東歌在國內的神枱般級數就清楚。

引用:
原帖由 $navyseals 於 2019-2-8 18:32 發表
好久前於某網站問過一大學語言學教授,他說我們說的粵語與古漢語很近。
呢位教授雖然斷舊估,不過都估得中。

因為所有方言都系古漢語?等于話啊媽系女人咁上下啦。

引用:
原帖由 flyingpig 於 2019-2-8 18:44 發表
其實國內好多人都在保護和継續講自己的方言,只是沒有抗拒用普通話來作為共通語言,因為這是有實際需要,比如說打仗,如果雞同鴨講,後果很嚴重。當然,有一些傻閪官員想統一語言,取消方言,只會是徒勞無功,當中民間最大反彈聲音肯定是廣東廣西,香港肯定不用說。就看看大陸人喜歡的抖音,上面不少人在積極擁護各自的方言,就可以看到方言是取消不了。另外,普通話是北京話而來,而北京話就是胡話演變,胡說八道就是由這而來。畢 ...
唔單止冇,早三十年仲好吃香添。果時小李飛刀唱到內蒙古。我個女上上海學嘢,上海妹要求講粵語,因為佢地都想學。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]