• 瀏覽: 49,383
  • 回覆: 1,196
  • 追帖: 20
+23
好似客家話先至系雅語。粵語至不過百越地方方言。

有沒雅語樣板,唔知用來念詩經,唐詩押不押韵呢?

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-2-8 01:19 PM 發表

冇人話要改變D咩,但粵語近古語呢個係歷史,係事實,需寫入正史,還粵語一個名份。而家都冇人相信,古代係講國語啦!係咪?
其實所謂的古代,係指那個年代?樓主貼的文章指粵語是近唐宋年代,但台灣人說的台語及福建的閩南語同出一切,他們都說是這是古漢語,但這方言又是那個年代呢?我們都聽不懂閩南話,他們也聽不懂廣東話,但兩省只是鄰省,有很多交流的。

古漢語吾識,古漢云就好熟。 

古之百越,由潮州至湛江,咁邊度先係正統代表?
我會撇除廣府,
1)太昌盛繁華,歷代 mix and match。粵人吾係固步自封,歷代與外商貿,文化捨長補短。例如粵曲粵劇,沿於元曲/昆劇,用粵音聲韻行腔。
2)粵音有九聲(一說六調),但好似中古音是四聲。(**有錯請教正**)
打個比喻,blind test, 用二胡和 cello 演奏中樂古譜,陌生人會覺得後者好聽D 

引用:
原帖由 艾力斯102 於 2019-2-8 05:33 PM 發表
其實所謂的古代,係指那個年代?樓主貼的文章指粵語是近唐宋年代,但台灣人說的台語及福建的閩南語同出一切,他們都說是這是古漢語,但這方言又是那個年代呢?我們都聽不懂閩南話,他們也聽不懂廣東話,但兩省只是鄰省,有很多交流的。 ...
就係咁多年來都冇人或有人禁止去查證,於是就將真確歷史埋沒了

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-2-8 05:35 PM 發表

就係咁多年來都冇人或有人禁止去查證,於是就將真確歷史埋沒了
其實我都還有一點不明,單是廣東,都有很多鄉下話,潮州話,客家話,東莞話等等,都一樣聽不明,但這些地方都很近廣州的,為何又變得很不同。古代戰亂,有外省人來不期,但明清朝都叫很和平的年代,為何在廣東都又咁多語言不同。

引用:
原帖由 單吊二索男 於 2019-2-8 12:25 PM 發表
犀非利。廣東話就係勁。
你說得對。所以中國要復行古漢語,普通話只是外族的變種語。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-2-8 04:49 PM 發表

華夏是以黃帝為祖,孔孟為師。
偽中華政權,以馬列為祖,蘇俄為師。以消滅中華文化為己任。
世上無共產,只有真獨裁。
衰仔叫你讀書 你就去睇龍虎豹   叫你返學你就去打飛機!   馬克斯   資本論 係講經濟   同政治制度有咩關係?  出血拉重打   冇柒用架你  生舊义燒 好過

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-2-8 01:19 PM 發表

冇人話要改變D咩,但粵語近古語呢個係歷史,係事實,需寫入正史,還粵語一個名份。而家都冇人相信,古代係講國語啦!係咪?
歷史? 根本係偽作, 淨睇呢句

魏晉南北朝,五胡亂華時,漢人皆南下,粵語成長期。

洛陽失陷西晉亡,司馬睿率領北方漢人豪門大族舉家遷至建康重建東晉,史稱"永嘉之亂,衣冠南渡",建康乃今南京,所謂南渡是指江南,唔係嶺南,關粵語屁事。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-8 14:19 發表

難學?香港好多白痴同低能人士都可以學會,連鬼佬都學到,只有強國人學唔到!
食懵你?

廣州人算唔算強國人?

引用:
原帖由 6674 於 2019-2-8 13:43 發表
很奇怪
很多人說廣府話近古音,讀唐詩好聽云云。

唐代京官對粵地影響最深遠是韓愈(唐宋八大家之首丶古文倡議者),但佢係在潮州大力辨學,助本地人考取功名。加上潮汕一直經濟麻麻丶地理隔絕丶亦非兵家之必爭之地,點解潮汕話吾係"正音"呢?

反觀[南番順]物阜民豐,多對外貿易,應該語音更雜混才是!
有如古譜音樂,後人加入新樂器丶變調,會好聽D,但吾係原版。

* 我吾係潮州佬 * ...
廣州話九聲,

古漢語五聲,

普通話四聲。

引用:
原帖由 barre 於 2019-2-8 17:17 發表
有沒雅語樣板,唔知用來念詩經,唐詩押不押韵呢?
唐詩用正韻,5個聲。

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-2-8 17:46 發表

你說得對。所以中國要復行古漢語,普通話只是外族的變種語。
古漢語是官話,你識咩?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-2-8 05:51 PM 發表

歷史? 根本係偽作, 淨睇呢句

魏晉南北朝,五胡亂華時,漢人皆南下,粵語成長期。

洛陽失陷西晉亡,司馬睿率領北方漢人豪門大族舉家遷至建康重建東晉,史稱"永嘉之亂,衣冠南渡",建康乃今南京,所謂南渡是指江南,唔係嶺南,關粵語屁事。 ...
u r right
宋室南渡,著草個班係商貿文化界精英。南京離廣州吾係好遠,說廣州文化人口沒有影響,很難信服。
你話窮鄉如開平丶湛江沒起變化,仲有少少可能 (guys, no offense!)

引用:
原帖由 6674 於 2019-2-8 06:09 PM 發表

u r right
宋室南渡,著草個班係商貿文化界精英。南京離廣州吾係好遠,說廣州文化人口沒有影響,很難信服。
你話窮鄉如開平丶湛江沒起變化,仲有少少可能 (guys, no offense!) ...
宋帝昺流落九龍除左留低宋王臺遺跡有乜野文化帶黎? 你唔係想話帶來古漢語呀嘛?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]