• 瀏覽: 12,559
  • 回覆: 141
  • 追帖: 2
+5
早幾年睇電視, 已經見到大陸山區用衛星天線接收電視同上網.  不過港蛙一見大陸嘅人同事, 就自動失明啫~~

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-2-11 04:03 PM 發表

「做」你唔識解?咁簡單你都要我教?我好難幫你架

你咁勤力,係好值得我讚,我當時放假係機場等坐在飛機返祖國同家人團聚。剛剛先係上星期六到香港,我真係無你咁勤力 ...
打二個字就叫(做)?你真係好⋯😂😂😂

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-2-4 05:35 PM 發表

嗰位人兄又點會理呢啲嘢呀,佢根本名副其實嘅西奴,只有盲目唱衰中國,卻對西方國家嘅衰嘢一概扮唔知。不但如此,當你講出西方國家嘅問題,佢仲會用歪理去同啲西方國家辯護。
根本佢都唔會同你講理嘅,所以即使你講出呢啲嘢,佢又點會理你呢。 ...
咪係.同一件戴住頸繩嘅四腳動物講道理會唔會天真咗D呢!

引用:
原帖由 2018mido100 於 2019-2-11 18:07 發表

冇錯!

熱帶水果,尤其咖啡,內地冇氣候種,冇得自給
有的儍狗西唔知乜嘢叫做貿易。咪亂九個吠囉。

引用:
原帖由 ibmha6 於 2019-2-11 05:27 PM 發表

打二個字就叫(做)?你真係好⋯😂😂😂
你話你打「二個字」啫!其實心照啦

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-2-12 09:41 AM 發表

你話你打「二個字」啫!其實心照啦
心吾心照都好,你覺得我係中國人所以農歷年就吾應該做
但你呢個假西人做乜要係農曆年同家人團聚呢?所以身體最誠實下次你農歷新年去遊行抗議我就真係信你係西人啦

引用:
原帖由 ibmha6 於 2019-2-12 10:15 PM 發表

心吾心照都好,你覺得我係中國人所以農歷年就吾應該做
但你呢個假西人做乜要係農曆年同家人團聚呢?所以身體最誠實下次你農歷新年去遊行抗議我就真係信你係西人啦 ...
好心d大陸人咪成日扮中國人啦,整臭哂中國人個名

你中共要「破四舊立四新」,你依家同我講過農歷年?面皮真厚

引用:
原帖由 nikkorlee 於 2019-2-12 11:22 PM 發表

40年前幾多人口?入口大豆好多系用離做飼料,養豬養牛,40年前生活水平低,邊有甘多肉類供應,都沒甘多需求,當時當然可以自及
人口,你中共當時話「人多好辦事」架喎!依家你想賴呀

引用:
原帖由 2018mido100 於 2019-2-3 03:55 PM 發表
年廿九,冇乜嘢做,又冇街去

於是開myTV super。

諗返2018《改革開放40年》,十集咁多

之前老媽冇興趣,改睇星期日J2同時段《爸爸去哪兒》5

於是睇返《改革開放40年》第5集 - 農村

絕對大開眼界!

新彊竟然用無人機噴農藥!足比美國用飛機。但成本只係0.1%!

甚至平到國家可以資助30%!

有條村,村民自建急流!遊客大量來到!

中 ...
咪多得美帝保佢入WTO, 今次真係養狼狗咬春袋

引用:
原帖由 nikkorlee 於 2019-2-13 05:57 AM 發表

咩“你中共”??中國打完仗死了幾千萬人,人口恢復而已,中國當時有沒鼓勵生育?

叼,你和我講40年前,姐系1978年,改革開放剛開始,果時已經計畫生育了

中國已經意識到人口問題,又查開話題了 ...
乜你連你中共鼓勵生育,口號叫「人多好辦事」呀!你都唔知?笑到我呢

轉載
http://www.takungpao.com.hk/news/232110/2018/1002/183748.html

新中國建國初期鼓吹「人多好辦事」,人口到1970年代增至10億。

現在中國只差政治!

40年前大陸大豆可以自給自足,依家呢?

呢d咪盲目「發展」既代價。你咁都「自豪」呀? 真令我大開眼界

大陸大豆主要用於大豆制品及餵豬,40年前邊有咁多豬要餵,仲有賣左野俾老美收左D公仔紙梗要買番D野啦,大豆呢D cheap野買多D叉點話,今曰中國農民都會種好價既蔬菜啦,不過米麥呢D有戰略價值既中國仍能自給自足,

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]