• 瀏覽: 12,599
  • 回覆: 141
  • 追帖: 2
+5
引用:
原帖由 kglam98 於 2019-2-5 09:25 AM 發表

大陸製造一定係平,好似大陸奶粉咁,一定平,但大陸人就係唔信丫嘛,大陸製造真係「好」到連大陸人都唔買
大陸製造大陸人唔買,但美國人就好鍾意買,仲要幾百億幾百億咁買,加關稅都一樣要買

引用:
原帖由 louis789 於 2019-2-10 01:36 PM 發表

你唔講100年前美國自給自足,依家點解要買咁多中國貨?係咪盲目發展?個貿易逆差是邊個做成的?中國無揸支槍指住叫你買wor ...
同香港人出街食飯一樣,唔使買餸唔使洗切唔使煮唔使清場唔使洗碗碟,食完拍吓籮柚走人。

大食懶起身晏,越食越窮,咪發窮惡話奸商黑店呃鳩佢錢狗都唔食囉!

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2019-2-4 06:27 AM 發表

非常認同你👍👍👍👍香港喪屍漢奸非常可憐,日日活在仇中的日子裡,🤭🤭🤭
X 2      認同~

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2019-2-11 12:47 AM 發表

大陸製造大陸人唔買,但美國人就好鍾意買,仲要幾百億幾百億咁買,加關稅都一樣要買
咁唔同,大陸人只會對自己國民殘忍,對外人好好架!所以你睇大陸平價幫西人造既iPhone 質素好高。

人地日本就差d既貨先出口,好野係日本買益佢地自己日本人,大陸就相反,你係咪好「自豪」呢?

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-2-11 08:52 AM 發表

咁唔同,大陸人只會對自己國民殘忍,對外人好好架!所以你睇大陸平價幫西人造既iPhone 質素好高。

人地日本就差d既貨先出口,好野係日本買益佢地自己日本人,大陸就相反,你係咪好「自豪」呢? ...
大陸人點都好過新界仔, 新界仔比英鬼強暴(充公田地), 英鬼最後吾殺清新界仔,新界仔被英鬼'搞'到高潮(比返丁權丁屋),新界仔千恩萬謝, 以可以給英鬼老強而'自豪'!!

引用:
原帖由 2018mido100 於 2019-2-3 05:46 PM 發表

竟然係咁!

仲以為dji係為影相而來!

更證明中國改革開放40周年,絕對係20世紀最大貢獻!
中國之前需要追趕世界。發明部野為左影相? 發達國家得閒同有錢玩咩

一切野都係為改善民生先可以投產架

引用:
原帖由 2018mido100 於 2019-2-4 05:32 PM 發表

絕對同意!

就係1979,改革開放之時,同時規定一孩政策,先避免貧民膨脹!

https://zh.wikipedia.org/wiki/两孩政策
"一孩"政策都係老美的用字, 老共以前的是"一胎"政策. 這用字有分別的, 以我以前在大陸看到的宣傳, 全部是用"一胎", 從未見過"一孩".

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-2-10 02:10 PM 發表

你出帖既時候已經係年初一啦,有圖為證,你頼乜都無用
你真係無厘頭,我硬知出貼係年初一啦,我係問你咩叫年30做到年初一,到底個(做)係點解?
你問非所答係吾係有閱讀困難

引用:
原帖由 Video 於 2019-2-3 23:15 發表

點解你唔講新疆只有禁閉營
TVB 敢拍?

港台「中國故事」仲正

中國一向都是糧食自足,要向美國買豆,只系要同美國"平衡"貿易,美國無野好賣,我地先買大豆

所謂糧食自足,不是要求所有種類的食物都不需要入口,這是不實際的!
引用:
原帖由 2018mido100 於 2019-2-4 08:04 AM 發表

冇錯

所以,中共綠色長城,令新彊宜農

加上機械化,增加糧食自給

都無點拍呀?
引用:
原帖由 kwanhung 於 2019-2-11 03:55 PM 發表

TVB 敢拍?

引用:
原帖由 2018mido100 於 2019-2-3 15:55 發表
年廿九,冇乜嘢做,又冇街去

於是開myTV super。

諗返2018《改革開放40年》,十集咁多

之前老媽冇興趣,改睇星期日J2同時段《爸爸去哪兒》5

於是睇返《改革開放40年》第5集 - 農村

絕對大開眼界!

新彊竟然用無人機噴農藥!足比美國用飛機。但成本只係0.1%!

甚至平到國家可以資助30%!

有條村,村民自建急流!遊客大量來到!

中 ...
謝謝分享!等得閒去追。🙏🙏

引用:
原帖由 ibmha6 於 2019-2-11 03:43 PM 發表

你真係無厘頭,我硬知出貼係年初一啦,我係問你咩叫年30做到年初一,到底個(做)係點解?
你問非所答係吾係有閱讀困難 ...
「做」你唔識解?咁簡單你都要我教?我好難幫你架

你咁勤力,係好值得我讚,我當時放假係機場等坐在飛機返祖國同家人團聚。剛剛先係上星期六到香港,我真係無你咁勤力

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]