• 瀏覽: 12,598
  • 回覆: 141
  • 追帖: 2
+5
引用:
原帖由 毒果愛作文 於 2019-2-6 08:31 AM 發表

如果你冇講錯,點解大陸仲有好多奶粉廠仲未執?

你返過大陸未?
係呀,咁你究竟係唔係俾大陸奶粉俾你子女食啫!直接d啦

引用:
原帖由 ibmha6 於 2019-2-6 06:50 AM 發表

你up乜年三十做到初一?
你再坐多一百年都吾會睇到,因為你美爹的死老鼠都是你心中的神
笑死,乜你唔知2月5日01:15am 已經係年初一呀,過咗子時啦

你睇返你自己發帖時間啦天才,你口口聲聲自稱「中國人」連呢d都唔知?笑到我呢?

深圳一夜冇哂小巴,你見過未

引用:
原帖由 殖民奴的末日 於 2019-2-4 01:53 AM 發表

在 大疆之前 很多年  
新疆就  農業大規模機械化了
拼多多三年時間崛起

就是用農村包圍城市策略

積極幫貧窮的農民及農地區搞拼購團購, 直接令他們生計提升

拼多多, 開始時很多大媽用來拼菜及水果

現在成功了

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-2-10 09:38 AM 發表

笑死,乜你唔知2月5日01:15am 已經係年初一呀,過咗子時啦

你睇返你自己發帖時間啦天才,你口口聲聲自稱「中國人」連呢d都唔知?笑到我呢?

...
我係問你咩叫年三十做的年初一

引用:
原帖由 2018mido100 於 2019-2-4 08:04 AM 發表

冇錯

所以,中共綠色長城,令新彊宜農

加上機械化,增加糧食自給
其實新疆地大人少,一直都是在發展農業機械化,適合產物主要是西瓜,蘋果,桃,蕃茄,葡萄等,只是以前交通不便,新鮮的水果運不出來,只能做平價的罐頭或曬乾,沒什麼動力加大生產,現在有了高鐵,已經大大改善了當地的農業收入,變相有錢引進更高效的農業科技

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-2-4 10:27 AM 發表

40年前大陸大豆可以自給自足,依家呢?

呢d咪盲目「發展」既代價。你咁都「自豪」呀? 真令我大開眼界
你唔講100年前美國自給自足,依家點解要買咁多中國貨?係咪盲目發展?個貿易逆差是邊個做成的?中國無揸支槍指住叫你買wor

引用:
原帖由 百李挑一 於 2019-2-7 01:23 AM 發表

仲有一點你冇講到,大陸電商普及,快遞行業又快,好多人返農村種植蔬果創業
所以高鐵同近年所建的高速公路,大大加速了城市同農村的人力及產物流轉,這種流轉就是經濟增長的動力

用偷回來的技術

中國越來越強大

引用:
原帖由 louis789 於 2019-2-10 01:36 PM 發表

你唔講100年前美國自給自足,依家點解要買咁多中國貨?係咪盲目發展?個貿易逆差是邊個做成的?中國無揸支槍指住叫你買wor ...
依家人地咪加你稅囉,有本事大陸咁好賣啦,我都覺得中共唔好傾就最好

侵侵已經講到明中共唔聽話就唔會見小習,你地d大陸人係有骨氣既就唔好傾丫嘛

引用:
原帖由 ibmha6 於 2019-2-10 11:23 AM 發表

我係問你咩叫年三十做的年初一
你出帖既時候已經係年初一啦,有圖為證,你頼乜都無用

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-2-10 02:09 PM 發表

依家人地咪加你稅囉,有本事大陸咁好賣啦,我都覺得中共唔好傾就最好

侵侵已經講到明中共唔聽話就唔會見小習,你地d大陸人係有骨氣既就唔好傾丫嘛 ...
你講緊自給自足嘛!我只是回應你!自由貿易唔夠人嚟就玩加全世界稅!同滿清鎖國有什麼分別?有本事繼續食自己

引用:
原帖由 louis789 於 2019-2-10 05:22 PM 發表

你講緊自給自足嘛!我只是回應你!自由貿易唔夠人嚟就玩加全世界稅!同滿清鎖國有什麼分別?有本事繼續食自己
走美咪自給自足囉,如果唔係就唔敢郁你中共啦!

你睇你中共開頭係威係勢要禁老美大豆,依家咪跪完買返老美大豆囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]