• 瀏覽: 25,869
  • 回覆: 323
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 keyman98 於 2019-2-2 09:15 AM 發表

重點咪係因為工程紀錄沒有犯法,所以咪選擇上報工程紀錄失蹤囉! 因為如果交出工程紀錄出來,便做証據顯示可能係詐騙或者做假文件或貪污其中一樣或全部都有。 ...
如果你話港鐵同承建商手工差劣, 監管粗疏.........其實真係冇乜咁大不了,
但係政府為咗 甩身 卸膊,
一嘢就推佢去詐騙嗰度,
再加上啲犯民,記者 有咁大放到咁大......
幾千個駁口 有十個八個唔達標 係咪真係會死人先?

禮頓+港鐵,真心堅 

引用:
原帖由 nonpnp 於 2019-2-2 12:24 AM 發表
香港變左大陸,以後做任何工程唔須要記錄
返而大陸做野,而家好重視做記錄,乜都講數據

引用:
原帖由 Morningsky 於 2019-2-2 08:22 AM 發表
呢d就係英國佬管同大陸佬管的分別,好明顯啦係嗎?
嗰陣時仲無法無天,
短樁事件 你唔係以為1997年 7月1號之後先開始下嘛

引用:
原帖由 波羅批 於 2019-2-2 09:45 AM 發表

如果你話港鐵同承建商手工差劣, 監管粗疏.........其實真係冇乜咁大不了,
一嘢就推佢去詐騙嗰度,
幾千個駁口 有十個八個唔達標 係咪真係會死人先? ...
幾千個駁口,如果只有十個八個有問題吾達標當然冇問題啦!問題係只係幾搵佐幾十個出來,便有十個八個吾達標,呢個要是計比例呀嗎!

引用:
原帖由 波羅批 於 2019-2-2 09:45 AM 發表

一嘢就推佢去詐騙嗰度,
幾千個駁口 有十個八個唔達標 係咪真係會死人先? ...
差不多先生你好

OK先生去左邊

呢單野 認同梁美芬
極可能有刑事成份

最明顯係港鐵監管不力,承建商見你唔追咪拖著先。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 HD461@271 於 2019-2-2 07:44 AM 發表
拆哂佢由頭起過
港鐵 禮頓孭哂佢
叫港鐵孭,咁又咪係叫基層香港既人孭

票價反映

嘔番曬啲錢出嚟

如果發生在國內馬屎已立即打靶

RICS form, 係顧問公司出事,地鐵會直接上身,正常情況有 independent auditor 定期 check;
這次堅大鑊

「路政署委聘的工程監核顧問運基顧問有限公司,及港鐵委聘的設計顧問亞特金斯顧問有限公司,已被納入涉事方」

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]