• 瀏覽: 25,858
  • 回覆: 323
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 opclk99 於 2019-2-4 12:07 AM 發表

時常有改動不出奇???
你唔知定而矣,
D工程用平價投工程,
工程入手再用手段改則減低成本,
以圖更大利潤,
先係行頭共知真相..... ...
改圖則的確可以平啲,其實冇所謂,工程師肯批就得啦,但而家改圖則,又唔肯依圖施工,呢啲管理架構,真係難以想像。

引用:
原帖由 123people 於 2019-2-5 06:09 PM 發表

改圖則的確可以平啲,其實冇所謂,工程師肯批就得啦,但而家改圖則,又唔肯依圖施工,呢啲管理架構,真係難以想像。
依家明顯就係改則減成本而瀬野。改則有限度,禮X依次肯定破産。

引用:
原帖由 opclk99 於 2019-2-5 08:27 PM 發表

依家明顯就係改則減成本而瀬野。改則有限度,禮X依次肯定破産。
改圖則都會有其他理由,例如難度太高,施工有困難,或使用方法的成本太高,又或者開錯鐵料補鑊,但無論點改圖則都好,只要工程師批准就冇問題,依圖樣施工,係好容易做到既事。

我估計,多數係上頭強烈壓力,要指定當日完成落石屎,鐵未扎好夾硬落,但怪就怪在阿Sir會扮盲,完全睇唔倒。

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2019-2-1 03:07 PM 發表
沙中線紅磡站除爆出工程醜聞外,日前再被揭發缺失大量「檢查及測量申請表格」(RISC Form)的施工紀錄,立法會鐵路事宜...

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190201/photo/bkn-20190201085724568-0201_00822_001_fb.jpg?20190201143805

呼喚馬屎坑
你話ok 就ok
你大男人一個,去咗邊?
...
呢單D精彩囉, 睇下點收科??

引用:
原帖由 123people 於 2019-2-5 08:45 PM 發表

改圖則都會有其他理由,例如難度太高,施工有困難,或使用方法的成本太高,又或者開錯鐵料補鑊,但無論點改圖則都好,只要工程師批准就冇問題,依圖樣施工,係好容易做到既事。

我估計,多數係上頭強烈壓力,要指定當日完成落石屎,鐵未扎好夾硬落,但怪就怪在阿Sir會扮盲,完全睇唔倒。 ...
你唔洗估勒,實情肯定係減成本賺到盡,點解我會知。費事講......😔

記得早期都有人提過要提防有人會毀滅證據,今次開口中,證據都沒了點查?可能政府都唔想查到野囉!

如果類似呢啲做假偷工減料工程係大陸阿爺下旨
唔使查就即時拉人封艇啦
仲同你慢慢搞??
成班所謂高官要全部抄家下馬

毀滅証據

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]