• 瀏覽: 581
  • 回覆: 14
提高長者綜援年齡門檻再過兩日就實施,行政長官林鄭月娥到立法會接受質詢時,被多次問到會否撤回,她重申這是一貫政策,對於執行問題,她有反省,亦會謹記要謙卑和擺脫精英主義。

把口就話要謙卑, 但又死要面子唔撤回收緊長野綜援門檻, 真正係公我贏字你輸

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/542418/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
拒絕撤回是合理的。立法會通過法案係莊嚴認真隆重的事。既然通過了就必須跟著走。
因此議員認真做好他們的工作,是必須的。
政棍不應把立法機關當作遊樂場

法案未睇清楚按讚成制,係不負責任的

立法會通過左又點會撤回

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-1-30 12:44 PM 發表
立法會通過左又點會撤回
議員似乎吧他們的工作當成兒戲!
輸棋就撥亂晒再玩過!

他們似乎沒有覺悟立法機關是什麼地方。
他們按讚成或反對制,都會影響數千數萬計的人。
責任重大。

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-1-30 12:44 PM 發表
立法會通過左又點會撤回
正確黎講唔駛立法會通過的~
因為呢個政策起源於689既施政報告, 立法會係冇權通或者否決的

乜嘢係長野?
引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-1-30 12:38 PM 發表
提高長者綜援年齡門檻再過兩日就實施,行政長官林鄭月娥到立法會接受質詢時,被多次問到會否撤回,她重申這是一貫政策,對於執行問題,她有反省,亦會謹記要謙卑和擺脫精英主義。

把口就話要謙卑, 但又死要面子唔撤回收緊長野綜援門檻, 真正係公我贏字你輸

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/542418/ ...

附件

Screen Shot 2019-01-30 at 1.10.53 pm.png(295.76 KB)

Screen Shot 2019-01-30 at 1.10.53 pm.png

要柒婆打回原形

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-1-30 12:53 PM 發表

正確黎講唔駛立法會通過的~
因為呢個政策起源於689既施政報告, 立法會係冇權通或者否決的
立法會通過既係財政預算案

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-1-30 12:38 PM 發表

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/542418/ ...
應該棄車保帥,撤回收緊長野綜援門檻,並且撤換羅致光,橫掂羅致光經常自稱學者,唔知基層咁多野。

林鄭你梗係企硬唔切啦、切左咪認低威要做傻仔

啲柒議員有L所為,個個都派十萬,幾年後,都唔做議員,話鳩知佢,,,

鬼咩, 犯民簡單一句"蝦老人", 政府仲長篇大論解釋甚麼人口政策, 甚麼協助就業, 普通市民邊得閒慢慢聽你講丫?

引用:
立法會通過左又點會撤回
脫歐公投 Ver 2.0.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]