• 瀏覽: 47,472
  • 回覆: 23
  • 追帖: 6
+7
打開新聞,電梯意外無日無之。鬼咩,原來人工低到冇人想入行,人手唔夠自然無人維修,惡性循環下一定出事。有電梯學徒勁不滿,自覺被壓榨,所以忍唔住上討論區訴苦,仲一次過數晒唔同電梯公司學徒嘅人工。最低月薪$9000,最高人工有$13000,但就做到你死嚇死吓。有學徒甚至形容:「整電梯嗰時連看更都睇我哋唔起,轉行做看更好過!」 

1) 公司間間價錢都唔同,大部分電梯公司應該得九千至一萬。

2)辛唔辛苦要睇你跟咩師傅,返工時間星期一至六,有啲返八點半收五點半,有啲返九點收六點。

3)如果你入電梯行,晉升機會低,要做夠四年先可以做師傅,而且師傅的價錢只係多電梯學徒幾千蚊,有師傅做左十幾年,月薪連2萬都無。

4)政府實行六一八條例之後要拎牌,如果發生事故分分鐘要上身,拎牌根本就係一種責任,唔係真愛都唔好做呀。

5)做完電梯出嚟好難搵到其他工做,習慣咗就好難轉行。

6)呢行好辛苦,電梯分好多種,有啲路軌用滑輪(行內叫飛機轆),有啲用滑動導靴(行內叫雞蘇),呢種路軌好唔環保,因為要落油去保持電梯的流暢,但落油的𨋢底係好恐怖,好污糟。

7)夏天機房又熱又無冷氣,無冷氣的機房通常用抽氣扇,但抽氣扇會帶起好多塵,分分鐘要做埋清潔。

8)如果你做維修保養乜都要你包,分分鐘仲辛苦過洗碗,但人工低過洗碗,所以無乜人入行。

睇到呢度,我只可以講句,以後見到電梯維修工,一定唔會吝嗇一句加油,因為冇咗佢哋,我哋打工仔返工放工又點可能咁方便吖!致敬!

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/熱話-電梯學徒人工低-看更都睇我哋唔起-015104607.html

因為人工低所有無後生入行,好多老師父退左休都出返黎做,之前有單新聞 有個老師父一個人做野 之後俾電梯夾死左

涯4年先做到師傅 邊個同你涯?做左師父人工都唔過2萬……

引用:
原帖由 resort2 於 2019-1-29 05:58 PM 發表
你典睇看更
好過電梯

引用:
原帖由 小稀 於 2019-1-29 05:56 PM 發表
有事要坐監, 搵鬼做
所以無人入行

引用:
原帖由 ericli1989107 於 2019-1-30 07:53 AM 發表

洗咩怕無人..每年vtc生產幾多平價勞工先得假..加上行頭唔大..公司數埋都唔多...走黎走去都係果幾間...人工幾乎統一左係咁上下..咁洗咩加比你
照我估計6.7年學徒都無加過人工

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2019-1-30 07:22 AM 發表
咁做到師父又幾錢?
20年經驗2萬低薪都無 因公司而異

引用:
原帖由 Kahim 於 2019-1-30 07:40 AM 發表
少人入行,再加註冊限人數,人工自然升,人地護士都係咁,到時月入4丶5萬,仲可大叫辛苦要加人工
如果係咁理想就好啦

引用:
原帖由 laychuchu 於 2019-1-30 07:41 AM 發表
做個學徒仔梗係得9000,做得師父無2萬以上我就唔撚信
有 夜晚返埋工一定有架

引用:
原帖由 taifat 於 2019-1-30 09:30 AM 發表
路就自己揀,有乜好怪,要怪就怪自己細個唔讀好d書
地盤都唔洗讀書架 裝修佬都唔洗讀書架 保安都唔洗讀書架 人工都高過你

其實學徒最on9就遇到啲低能師傅,躁底狂 係又鬧唔係又鬧 呢啲已經係惡性循環黎  加上夜晚要返學 變相好多人都病曬

引用:
原帖由 koon123 於 2019-1-30 09:39 AM 發表

但係有得開夜.開夜都幾好搵
搵幾多就要付出幾多時間 精力  問題就黎 搵到錢但係失去家庭

引用:
原帖由 仁西正耀塵 於 2019-1-30 09:40 AM 發表

耍一開始人工高就看你以前放左幾多工夫去準備,除非你好專業,初出想人工高,得,去買粉丸仔,夠膽打劫都得.
其實做左20年嘅師傅 2萬底薪都無

高層人工就高 上肥下瘦  但出事就工程師 師傅咩飛

見有個同事一個月搵4萬 日日都24小時on call 見到佢個樣殘到呢 成個殭屍咁 到最後尾 無時間陪老婆仔女,到最後個老婆同佢離分

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]