• 瀏覽: 47,455
  • 回覆: 291
  • 追帖: 6
+7
其實學徒最on9就遇到啲低能師傅,躁底狂 係又鬧唔係又鬧 呢啲已經係惡性循環黎  加上夜晚要返學 變相好多人都病曬

引用:
原帖由 清晨橙色飛滋 於 2019-1-29 05:38 PM 發表
涯4年先做到師傅 邊個同你涯?做左師父人工都唔過2萬……
但係有得開夜.開夜都幾好搵

引用:
原帖由 koon123 於 2019-1-30 09:39 AM 發表

但係有得開夜.開夜都幾好搵
搵幾多就要付出幾多時間 精力  問題就黎 搵到錢但係失去家庭

引用:
原帖由 JosephLui 於 2019-1-30 07:46 AM 發表
做學徒一定唔好怕辛苦,辛苦多嘢做即話可以學到更加多技術,個心態要多嘢做冇問題學到技能先係重點,為將來跳公司時做準備,再加上唔夠人手做,如果樓主對自己嘅技能充滿信心,將來肯定衝出一片天 ...
跳老母就有, 行頭咁細, 間間到開差吾多人工。
轉行吧。

引用:
原帖由 仁西正耀塵 於 2019-1-30 09:40 AM 發表

耍一開始人工高就看你以前放左幾多工夫去準備,除非你好專業,初出想人工高,得,去買粉丸仔,夠膽打劫都得.
其實做左20年嘅師傅 2萬底薪都無

電梯工程甘貴,人工就甘低

高層人工就高 上肥下瘦  但出事就工程師 師傅咩飛

引用:
原帖由 清晨橙色飛滋 於 2019-1-30 09:43 AM 發表

搵幾多就要付出幾多時間 精力  問題就黎 搵到錢但係失去家庭
要搵錢就係要賣時間架啦.行行都有難處.除非本身你就係有錢仔.我十幾年前都係由電梯學徒5000蚊人工做到師傅連埋開夜.一個月都搵2萬

傳:關看更什么事?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]