• 瀏覽: 52,081
  • 回覆: 4
  • 追帖: 11
+6
引用:
原帖由 chun4321 於 2019-1-29 12:04 PM 發表
又是支付打手開工時間
咪係 , 又有班反中9瘋狂咁走曬出嚟 係咁踩。

引用:
原帖由 快速機器 於 2019-1-30 10:20 AM 發表
轉數快一出已經打死咗支付寳,微信支付

支付寳想鎖死全香港一定要用佢 ,

但係轉數快互聯互通 ,

即刻令支付寳成為數十個銀行app同電子錢包入面 , 其中一個冇人理嘅蛋散 ,

冇任何吸引力 , 冇任何原因要用佢

難怪全世界只有中國遊客用支付寳 , 冇任何其他國家人用 ...
其實你知唔知轉數快同電子錢包(支付寶,微信等等)係兩樣嘢嚟㗎。

轉數快唔單止唔會打死支付寶同微信,相反係可以令佢哋更加普及, 因為佢哋令到呢類電子錢包充值更加方便。

盲目反中真係可怕

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-1-30 10:55 AM 發表

反乜中呀!

八仔都係屬於中國境內的
咁講你反八仔也是反中!
邊個反八達通?從來呢啲貼都係盲反中出嚟狂吠, 我不嬲話多個支付系統絕對可以並存, 你無啦啦話我反八達通就證明你呢D人有幾理性
嗰啲九唔搭八,係唔係都話咩"我永遠唔會用中國嘢"呢啲就真係叫盲反中啦

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-1-30 11:36 AM 發表

你是否盲?上面好多反中國香港八仔
以你logic他們全部都係反中!
睇返你自己講過啲乜先啦。

"咁講你反八仔也是反中! "

我冇講過自己反八達通, 其他人講過你自己搵返佢,同我講做乜?

況且我冇見過人講過啲乜嘢"我永遠唔會用八達通"啲咁嘅說話,反而" 我永遠唔用中國嘢"呢啲就大把,我眼中呢啲先至叫做盲反,清楚未。

完全唔知你喺度糾纏啲乜嘢

引用:
原帖由 Hihy 於 2019-1-31 01:49 PM 發表

教育無用啦!呢啲係公德心問題,要教到就無呢啲問題啦!
其實速度上咪同其他android/apple,tap&go差唔多,如果香港人肯用,呢啲epay一早盛行了
再講,除非你無八達通或八達通無錢,否則你有八達通又有app既話,比著你會停左你手機睇緊既野去開app比錢,還是比八達通? ...
睇實際情況, 如果我一隻手攞住其他嘢,一隻手睇緊電話,我就覺得用電話畀錢上車,好過我要特登空番隻手出嚟摷銀包。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]