• 瀏覽: 52,122
  • 回覆: 30
  • 追帖: 11
+6
引用:
原帖由 cleverforever 於 29-1-2019 11:32 發表
電話無電就濕滯喇
而家D人冇左電話=死老豆, 9成人都有尿袋, 絕對唔容許冇電, 除非跌爛左

就算跌爛左, 入錢或者8達通就得

引用:
原帖由 習總膽囊 於 29-1-2019 13:20 發表

諗唔到有咪理由要用支付寶.Anyway有啲白痴唔介意買咩食咩搭咩車俾人知道晒咪用囉
8達通都係一樣比人知道晒, 數銀仔最好

引用:
原帖由 習總膽囊 於 29-1-2019 15:04 發表

咁睇吓俾咩人知囉,同埋有時用吓呢樣有時用果樣囉
8達通拎你d資料去賣, 收你8達通果個又拎你d消費行為模式去賣

引用:
原帖由 ED1988 於 29-1-2019 15:35 發表

一般8達通係無個人資料,只係有discount個D (學生,老人)先要登記但個人資料。
只要用左個8達通登記是但1D儲分活動, 就大約知你個人資料

引用:
原帖由 習總膽囊 於 29-1-2019 15:14 發表

所以咪話用下呢樣用吓果樣囉,完全唔用係無可能
支付寶都可以用太空SIM卡開戶, 入錢去7仔入

引用:
原帖由 music3 於 30-1-2019 10:05 發表

動作愈多,時間愈慢,基本上唔係主觀以為,而係事實!!唔信去超市睇下八達通快定手機付款快!!根本事實在眼前,盲人就睇唔到,無計!!
我去pk, 7仔買野用g付寶3秒搞掂, 快過paywave, 快唔快其實睇人, 而唔係睇用咩方式, 咁多方法之中其實只差好少時間

引用:
原帖由 music3 於 30-1-2019 10:47 發表

支付寶動作多好多,所以要假設用家 一早做哂步驟,但一萬個人睇,總有人特別慢,如果全部人經過訓練,或者兩者差距好細,但 事實上人係有差異的。
就算我去上海,都唔會覺 支付寶快得過八達通。
較慢係先天定數,無法改變 ...
支付保篤2下就可以比錢, 1d都唔難

引用:
原帖由 music3 於 30-1-2019 10:50 發表

唔係話難易,而係話八達通較快
睇人, 如果預先搵定出來分別只係超短時間, 如果到時先拎出來就好難估, 我見過有人磨爆個袋咁滯都未入到閘, 再反轉個袋都搵唔到張卡, 原來袋住係羅友度

引用:
原帖由 我笨笨 於 30-1-2019 11:35 發表
諗起老麥前面用QR CODE條街阻左我成分鐘
你算好彩, 用GOOGLE PAY或者APPLE PAY仲慢, 經常感應出問題

引用:
原帖由 7inches 於 30-1-2019 11:19 發表
把能, 又要電話又要上網, 老人點用?
細超溥一張八達通掂晒, 正常都知除非弱智
老人家或者唔識用果D就用8達通啦

冇人用搶指住你迫你用支付保

引用:
原帖由 7inches 於 30-1-2019 11:58 發表

咁我點解吾用八逵通???
你用8達通冇問題

問題係點解唔比人用支付保?

多左支付保又冇取消8達通有咩所謂?

引用:
原帖由 7inches 於 30-1-2019 12:08 發表

冇吾比人用, 但完全游說吾到正常人用
正常人用乜係個人喜好

除非唔識用

我差不多每種都用過, 唔覺有大分別

引用:
原帖由 SuperAvengers 於 30-1-2019 12:12 發表

開手機, 再開app, 再掃code
你話多左幾多步驟
3步

引用:
原帖由 oldbeer 於 30-1-2019 12:16 發表

居然慢過用左20幾年前開始使用的產物八仔

其實支付寶應打外資Samsung Apple Visa Pay

而不是走去小巴小額支付打八仔

有點像日軍入侵中國自己仲分2批自己打過!

支付寶高層搞乜X野!

別忘了QR Code 是戰犯國小日本之發明! ...
已經打左, 支付保的確係快過信用卡3幾秒, 加去小巴只係擴展勢力範圍

引用:
原帖由 ipo2016 於 30-1-2019 12:38 發表

我部電話比較慢,開app都要hang幾秒
咁係你問題, 我用9百幾蚊紅米都冇事

你連開電話都有難度就米鬼用支付保, 用返8仔啦

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]