• 瀏覽: 52,043
  • 回覆: 826
  • 追帖: 11
+6
引用:
原帖由 andlong 於 2019-1-29 11:30 AM 發表
多項選擇比錢,手機人人有,但用唔用支付寶就難講了
手機人人有,但係咪每個人開定支付寶比錢。
或者手機無電,感覺八達通重有價值。

但會唔會有另一個問題出現,假設每個人都乖乖開定支寶,會唔會引起更多劫案呢?在你排隊上前時搶走手上手機直奔。

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-1-29 02:47 PM 發表
根本barcode就唔適宜快速付款,你要開機去撳個code出嚟俾人scan定係開定部機(八達通機)去scan你張卡快啲?  一定係後者
講得咁死
如果上過去深圳,留意下人地搭巴士點樣用手機比錢法

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-1-29 03:08 PM 發表

8達通拎你d資料去賣, 收你8達通果個又拎你d消費行為模式去賣
你同條仇中L講道理

一句講晒,乜Q支付所有手續費唔好轉價比小市民最實際。
都係果句,科技進步係比人帶來更實惠同方便。
如果科技進步令小市民百上加斤就免啦。

條女都幾索

真係時光倒流,好撚白痴

引用:
原帖由 cleverforever 於 29/1/2019 11:32 發表
電話無電就濕滯喇
八達通無錢就濕滯喇!

👏👏👏👏👏👍

引用:
原帖由 cleverforever 於 2019-1-29 11:32 AM 發表
電話無電就濕滯喇
呢個年代,電話用到無電,又無尿袋响身嘅.機會係咪接近0呢?

「香港人」只會叫口號:「打倒支付寶!八達通必勝!」

引用:
原帖由 tinlong 於 2019-1-29 12:22 PM 發表

唔廢都—定唔用La!你講都要5個steps至嘟得, 8仔2個steps就嘟得.
不如X張8仔係手機背仲快!
冇錯,8仔快D!

引用:
原帖由 tigerpizza 於 2019-1-30 06:49 AM 發表

手機人人有,但係咪每個人開定支付寶比錢。
或者手機無電,感覺八達通重有價值。

但會唔會有另一個問題出現,假設每個人都乖乖開定支寶,會唔會引起更多劫案呢?在你排隊上前時搶走手上手機直奔。 ...
你張八達通擺喺邊?獨立嗎?但好多人都連銀包手機一齊放,有無俾人搶過

八達通唔爭氣,殺雞取卵,咎由自取

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-1-30 07:18 AM 發表
「香港人」只會叫口號:「打倒支付寶!八達通必勝!」
未見過,反而有不少盲目撐支付寶
其實支付寶應對付外國的Apple Pay 和Samsung Visa Pay 之類

現在一尾打同屬中國的香港八仔
在策略上根本不得人心

支付寶強項是整合點餐,香港支付寶沒有做這,只做支付工具沒多大優勢!

管理層好有問題!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]