• 瀏覽: 52,130
  • 回覆: 826
  • 追帖: 11
+6
易乘碼
用戶不能在 5 分鐘內使用多於一個「易乘碼」交易

即係轉車會點? 

個政府交通津貼計劃 點計 

AlipayHK 指「易乘碼」技術並非最新研發,現時中國全國每日處理超過 3,000 萬宗交易,期望於香港亦可提供穩定服務;展望未來更可引入 Wi-Fi 分享、實時到站提醒等功能,

而且或會支援把部分乘客加入黑名單,協助監察社會。

記者測試「易乘碼」時情況理想,但現實會否有出入,香港人又能否適應就要留待正式推出時再作觀察。

引用:
原帖由 華爾街狼狼 於 2019-1-31 07:58 AM 發表

食飯,搭車,睇戲.....去百x買嘢....,全天候用八達通,又快又方便,毋須多此一舉,搞到仲慢咗!
八達通都方便
但有銀碼上限
支付寶link credit card 可以賺盡優惠
其實幾適合香港人思維

我又無咩所謂, 最緊要方便. 我自己就慣用八達通, 因為拎得電話出來又開app去"do", 我都已經"do"了八達通了. 個人資料反而唔太擔心, 因為講真都擔心唔來, 要偷其實都防唔到.....(一係揀完全唔用電子消費...)

引用:
原帖由 Fung@Leo 於 31/1/2019 09:15 AM 發表

我婆婆 87
用iphone X 得心應手
我27,艾瘋好難用,選了華為 mate20pro

bar code
引用:
原帖由 kei928 於 2019-1-30 11:18 PM 發表

我上幾個禮拜去深圳幫個街邊7十幾歲呀婆買花,人地都識拎個code出黎俾我掃啦,唔好成日將你既智商放落人地到先得架
大陸乞衣都掃bar code啦, 又點? 切勿知少少X四條!
點解佢地要用就去問下d陸燦: 佢地銀行禁機係咪方便自由冇管制? (仲有原因既呢度吾多講)

真既, 時間即金錢, 總之阻街既嘢香港吾啱用, 除非你自覺銅皮鐵骨

引用:
原帖由 sky@ 於 2019-1-31 11:05 AM 發表

俾現錢,八達通,支付寶都係上車先準備好啦
冇野講,攞嚟講,根本係人既問題
當然係人既問題,但結果係無法避免地一定被受影響
諗到有人企係隊頭才係個袋搵部手機出黎再揀app再掃,真係硬食要等真無奈

引用:
原帖由 7inches 於 2019-1-31 12:24 PM 發表
bar code

大陸乞衣都掃bar code啦, 又點? 切勿知少少X四條!
點解佢地要用就去問下d陸燦: 佢地銀行禁機係咪方便自由冇管制? (仲有原因既呢度吾多講)

真既, 時間即金錢, 總之阻街既嘢香港吾啱用, 除非你自覺銅皮鐵骨 ...
明明你之前講緊老人家唔識用,而家又將個龍門搬上太空。你唔用咪行開唔好阻住地球轉

引用:
原帖由 kei928 於 2019-1-31 01:10 PM 發表

明明你之前講緊老人家唔識用,而家又將個龍門搬上太空。你唔用咪行開唔好阻住地球轉
吾通你既CPU死左?

引用:
原帖由 sky@ 於 2019-1-31 10:59 AM 發表

同上車,先搵散銀D人有乜分別
係個人問題,
你唔敎育下人地,
大陸都人都用得咁醒
唔係有人咁撚蠢呀
教育無用啦!呢啲係公德心問題,要教到就無呢啲問題啦!
其實速度上咪同其他android/apple,tap&go差唔多,如果香港人肯用,呢啲epay一早盛行了
再講,除非你無八達通或八達通無錢,否則你有八達通又有app既話,比著你會停左你手機睇緊既野去開app比錢,還是比八達通?

鼓油婆 做左個 research QR code transaction 係 0.3-0.5 秒, 但比 RFID 慢 即apple pay, samsung pay, 8達通等 少於 0.2 慢, 睇落好少 但日日過幾百萬 就少左好多時間 網絡會塞車....

呢D背後唔係問題, 最慘係D人慢慢開 apps 先有個code, RFID 開都唔駛開 拍埋去就得...

引用:
原帖由 sky@ 於 2019-1-31 10:59 AM 發表

同上車,先搵散銀D人有乜分別
係個人問題,
你唔敎育下人地,
大陸都人都用得咁醒
唔係有人咁撚蠢呀
見到佢地成日都掃code唔到呢

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-1-30 08:14 AM 發表

不要再盲撐了
支付寶應去打外國向我們進攻的Samsung Pay Visa Pay 

而非打同屬中國的香港八仔!

香港版支付寶點餐等全欠缺叫人怎用!
你盲反唔駛標籤人地盲撐嘅,我系香港都系從來不用支付寶,習慣用八達通,只系唔覺得用支付寶會有幾麻煩lo。
大陸配套好,wechat pay跟支付寶我成日都會用,系大陸極少出街會帶錢………

引用:
原帖由 keungkaka 於 2019-1-30 06:30 PM 發表

咁點解唔nfc? 落後。。。。
手機nfc。 8仔都得。
你叫ip情何以堪,nfc只系局部功能………anyway拿張八達通出來跟拿個code出來,我唔覺得好大分別

引用:
原帖由 lyk898 於 2019-1-30 06:44 PM 發表
話支持果啲唔用正契弟,俾後面啲人同司機狂小都唔好放棄
你自已唔用唔畀人用,會唔會太過美式民主啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]