• 瀏覽: 52,154
  • 回覆: 826
  • 追帖: 11
+6
引用:
原帖由 music3 於 2019-1-30 08:15 AM 發表
去超市俾錢,用手機俾,要一兩分鐘大有人在!!
會快過八達通??
盲反,計左磨袋c9同數散紙毫子黨,簽卡黨未?
仲有一班要儲超市卡分但揾極都揾唔到張積分卡既人呢,你到底去過超市排隊未?

引用:
原帖由 new文 於 2019-1-30 09:59 AM 發表

攞八達通你又唔使用手指?
所以咪兩隻手指!

由褲袋抽個銀包出黎,一拍就係,真係兩隻手指做哂!

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-1-30 09:53 AM 發表

習慣問題啫 熟左就快架啦

比如上海已經開始用緊wechat pay code入閘

當大家習慣用時入閘會非常順暢

我在上海見唔到市民用得有咩問題
而且當你唔夠錢比果時 佢都仲幫手墊付一次

唔驚冇錢入唔到閘卡住

至於話驚手機上唔到網果D佢可以上唔到網都會扣到數

---------------

人地有考慮過各種情況先出呢個方案 一般情況難唔 ...
暫時,超市條友搞一兩分鐘,我真係想打佢!!
就算atm,總有人搞一大輪未搞掂。
八達通都係,有人隔住個銀包碌黎碌去,但 手機付款就一般更多呢種人。手機付款係假設 d 人一早開定機開定add,太早開部機可能進入黑屏狀態!
基本上動作愈多就愈慢,而唔係習慣問題

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2019-1-30 09:53 AM 發表
搭交通工具始終都係八達通方便
可唔可以將個搭車支付碼印出來貼係手機背後!手機無電都用得囉!唔見咗既即刻上網取消個支付碼!都好方便
有d野會進步既

而家有交津, 才推出支付寶, marketing做得好差, 除非用者每月用唔到$400 交通費, 否則多舊魚

希望佢有更多地方用到
又有更多優惠
唔使再用八達通可以袋少張卡

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-30 10:02 AM 發表

盲反,計左磨袋c9同數散紙毫子黨,簽卡黨未?
仲有一班要儲超市卡分但揾極都揾唔到張積分卡既人呢,你到底去過超市排隊未?
動作愈多,時間愈慢,基本上唔係主觀以為,而係事實!!唔信去超市睇下八達通快定手機付款快!!根本事實在眼前,盲人就睇唔到,無計!!

用現階段支付寶,唔計入交通補貼計劃

我反而想知我裝果個係大陸版支付寶,可唔可以du到?還是要再裝多個hk版?

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-1-29 11:17 AM 發表

AlipayHK挑戰八達通在本港交通支付的壟斷地位,AlipayHK與專線小巴營運商進智公交合作,今日推出全港第一條應用電子錢包的小巴專綫,分別為港島專綫小巴8號綫及特快的8x綫,主要來往碧瑤灣及中環 ...
無人用,裝嚟仲乜九…………

支持,支付寶

引用:
原帖由 cleverforever 於 2019-1-29 11:32 AM 發表
電話無電就濕滯喇
咁無帶8達通呢?

引用:
原帖由 成受楊具祖洩 於 2019-1-29 11:46 AM 發表
支付寶一定快過八達通,快啲乜呢?竊賣個人資料囉. 八達通已有前科,支持寶比八達通更高危.
放心,支付寶一定唔會有竊賣個人資料嘅問題,因為國家要攞資料,一定唔會比錢!!!

八達通一拍就得 用手機要搞一輪先得 退步

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]