• 瀏覽: 52,106
  • 回覆: 826
  • 追帖: 11
+6
引用:
原帖由 dashhk 於 2019-1-30 08:00 AM 發表

內地人有什麼事
同政治無關?

忘記了被政治害到慘(除4害,3反5反,文革)

現在重係天天都說政治
呢度日日咁多政治痴線佬你當佢地唔存在?

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-30 09:43 AM 發表

你少出街無工返,無試過係正常。
我都成日試失效果唔到,8仔如其它人一樣放銀包,但總係錢多少少就感應唔到,而且部分舊入閘機確實拍極拍唔到要從銀包攞出梨直接卡拍先過到。
你一個無問題唔代表全香港無問題,呢d地鐵早就知道,所以點解入閘機都換幾輪,卡又要換第二代 ...
好老實,你真係好黑仔,
最簡單講,搭地鐵十個有九個用八達通,
以百萬計人次,如果八達通真係咁易壞,入閘處/票務處一定打哂蛇餅,
但我真係未見過入閘處/票務處因八達通失效排長龍。

八達通卡換代,主要唔係因為失唔失效,而係防盜。

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-30 09:43 AM 發表

你少出街無工返,無試過係正常。
我都成日試失效果唔到,8仔如其它人一樣放銀包,但總係錢多少少就感應唔到,而且部分舊入閘機確實拍極拍唔到要從銀包攞出梨直接卡拍先過到。
你一個無問題唔代表全香港無問題,呢d地鐵早就知道,所以點解入閘機都換幾輪,卡又要換第二代 ...
我係上班一族,但張咭係另外用咭套入住分開放

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-30 09:44 AM 發表

你抽銀行要咁耐?

我做抽銀包拍卡等動作時,基本上唔駛停步,
但如果用支付寶根本上一定要停步,因為支付寶讀完code 成兩三秒先有回應。
而且用八達通真係兩隻手指就做哂動作抽個銀包出黎拍卡。

我無辦法想像點用兩隻手指攞機,開機,開app攞code ,讀code.....等一連串動作。 ...
用緊咩手機要兩隻手開機?
攞code邊使咁耐,基本上一開就有,嘟果下同八達通甘唔多時間.其實你用過支付寶實店購物未呢?

引用:
原帖由 rabbit13 於 2019-1-30 09:50 AM 發表

我係上班一族,但張咭係另外用咭套入住分開放
其實八達通基本上可以固定擺一個地方,十年都唔駛郁,
我就放係銀包最貼近外圍的地方。

引用:
原帖由 music3 於 2019-1-30 08:15 AM 發表
去超市俾錢,用手機俾,要一兩分鐘大有人在!!
會快過八達通??
習慣問題啫 熟左就快架啦

比如上海已經開始用緊wechat pay code入閘

當大家習慣用時入閘會非常順暢

我在上海見唔到市民用得有咩問題
而且當你唔夠錢比果時 佢都仲幫手墊付一次

唔驚冇錢入唔到閘卡住

至於話驚手機上唔到網果D佢可以上唔到網都會扣到數

---------------

人地有考慮過各種情況先出呢個方案 一般情況難唔到佢

搭交通工具始終都係八達通方便

引用:
原帖由 new文 於 2019-1-30 09:51 AM 發表

用緊咩手機要兩隻手開機?
攞code邊使咁耐,基本上一開就有,嘟果下同八達通甘唔多時間.其實你用過支付寶實店購物未呢?
你唔駛用手指揸住部手機?

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-1-30 08:14 AM 發表

不要再盲撐了
支付寶應去打外國向我們進攻的Samsung Pay Visa Pay

而非打同屬中國的香港八仔!

香港版支付寶點餐等全欠缺叫人怎用!
無人逼你用,
係你每次見親人用支付寶既Post就入來入來分裂,你有什麼著數呢?

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-30 09:54 AM 發表

無人逼你用,
係你每次見親人用支付寶既Posy就入來入來分裂,你有什麼著數呢?
我叫佢團結打外國入侵的Samsung Pay 同Visa Pay 即是叫多d人用支付寶取代Samsung Visa Pay

你件漢奸就相反玩分裂成日攻擊中國香港的八仔

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-30 09:54 AM 發表

你唔駛用手指揸住部手機?
攞八達通你又唔使用手指?

引用:
原帖由 tinlong 於 2019-1-30 09:30 AM 發表
係呀! 我個8仔用彈弓帶, 已㴙在腰包, 扶著上車, 上到先抽取出拍(非常快,冇遲).
所以咪話機係死既,人係生既,以師兄既聰明才智應該難唔到你啦

多個選擇一定係好事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]