• 瀏覽: 52,087
  • 回覆: 826
  • 追帖: 11
+6
唔會用,政府津貼唔support

還好喇,不像深鐵在票機前取碼才能入閘。自從淘寶取消八達通交易後都多了人試用alipayhk,但多用於網購較少當面支付。另,最近版本的alipayhk刷頁的速度慢了,之後的更新能回復以往的速度便好了。

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-1-29 11:17 AM 發表
https://media.bastillepost.com/wp-content/uploads/hongkong/2019/01/20190128_CR_alipay-fb.jpg

AlipayHK挑戰八達通在本港交通支付的壟斷地位,AlipayHK與專線小巴營運商進智公交合作,今日推出全港第一條應用電子錢包的小巴專綫,分別為港島專綫小巴8號綫及特快的8x綫,主要來往碧瑤灣及中環 ...
我以為係Angelababy

引用:
原帖由 wanwh 於 2019-1-29 01:06 PM 發表
會不會個個咁聽話在手機開定個 barcode 才上車, 0.3 - 0.4秒隨時不夠, 阻遲了一, 兩秒, 可能後面上車那個已罵人
明知自己咁麻煩就讓其他人上晒車先喇!

梗係唔好用支付寶,支付寶冇左搭車津貼,又慢到死,阻住條街

引用:
原帖由 tigerpizza 於 2019-1-30 06:49 AM 發表

手機人人有,但係咪每個人開定支付寶比錢。
或者手機無電,感覺八達通重有價值。

但會唔會有另一個問題出現,假設每個人都乖乖開定支寶,會唔會引起更多劫案呢?在你排隊上前時搶走手上手機直奔。 ...
假設太多問題既人通常唔會成功既
樣樣野都怕痕怕痛,咪落後人地幾班囉

引用:
原帖由 tigerpizza 於 2019-1-30 07:25 AM 發表

咁銀包通常褲袋上到車先do

但支寶要先在排隊時開定app出黎
上到車才開?後面d人吊鬼都似
所以我只係講引申出黎可能發生架問題

現在m記已經係咁,勁多去到比錢先開出黎 ...
上到車先抆出嚟嘟咪一浪費咗一兩秒囉

引用:
原帖由 粉紅色炸彈 於 2019-1-30 07:29 AM 發表
攞唔到政府交通津貼
要搭夠400蚊,之後先有津貼,車費唔多根本冇得攞

引用:
原帖由 kei928 於 2019-1-30 07:57 AM 發表

唔通你用8仔又係等部巴士到左,上去拍卡位再施施然係個袋到拎張卡出黎咩
係呀! 我個8仔用彈弓帶, 已㴙在腰包, 扶著上車, 上到先抽取出拍(非常快,冇遲).

引用:
原帖由 tinlong 於 2019-1-30 09:30 AM 發表
係呀! 我個8仔用彈弓帶, 已㴙在腰包, 扶著上車, 上到先抽取出拍(非常快,冇遲).
其實試下真係無壞,
大家多一種選擇,正如「百記」超市都收支付寶,
但我就唔多見香港人用。

引用:
原帖由 rabbit13 於 2019-1-30 07:24 AM 發表

我從未試過,你有D黑仔!
你少出街無工返,無試過係正常。
我都成日試失效果唔到,8仔如其它人一樣放銀包,但總係錢多少少就感應唔到,而且部分舊入閘機確實拍極拍唔到要從銀包攞出梨直接卡拍先過到。
你一個無問題唔代表全香港無問題,呢d地鐵早就知道,所以點解入閘機都換幾輪,卡又要換第二代

引用:
原帖由 new文 於 2019-1-30 09:19 AM 發表

上到車先抆出嚟嘟咪一浪費咗一兩秒囉
你抽銀行要咁耐?

我做抽銀包拍卡等動作時,基本上唔駛停步,
但如果用支付寶根本上一定要停步,因為支付寶讀完code 成兩三秒先有回應。
而且用八達通真係兩隻手指就做哂動作抽個銀包出黎拍卡。

我無辦法想像點用兩隻手指攞機,開機,開app攞code ,讀code.....等一連串動作。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]