• 瀏覽: 1,252
  • 回覆: 7
相信不少人都試過乘巴士過站,如果距離較遠,通常只能乘坐同一條線的回頭車。不過日前,新加坡便有網民拍到,一名操普通話的婦人在巴士大吵大鬧,要求車長調頭,更一度站在車頭阻止巴士駛離,不少人都批評這名婦人,

有片有真相

新聞來源連結:
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2261912/普通話婦新加坡坐巴士「過站」!人肉擋車要求車長調頭

好很搞笑,新加坡華人就係講普通話,毒霉妓者有冇常識?

引用:
原帖由 囂張熊 於 2019-1-29 09:55 AM 發表
黃媒其心惡毒,專攪分化,呢d咪算有良心囉,毒果妖TV直頭揾人扮大陸人添啦

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2019-1-29 09:37 AM 發表
相信不少人都試過乘巴士過站,如果距離較遠,通常只能乘坐同一條線的回頭車。不過日前,新加坡便有網民拍到,一名操普通話的婦人在巴士大吵大鬧,要求車長調頭,更一度站在車頭阻止巴士駛離,不少人都批評這名婦人,

有片有真相: ...
打咗司機未……?……

引用:
原帖由 囂張熊 於 2019-1-29 09:55 AM 發表
乜唔係就算拿外國pass操普通話都係中國人咩,呀爺講過喎

「平果妓者」真係用一日腦都唔得???

普通話係新加坡有幾普通,唔係唔知呀???仲有廣東話同福建話同潮洲話。
引用:
原帖由 Zzlaz 於 2019-1-29 09:37 AM 發表

刨冬瓜同英文係星加坡官方語言乜啲人唔知咩?
引用:
原帖由 Zzlaz 於 2019-1-28 08:37 PM 發表

井底蟲仔真可憐, 呢單野都可以開幾個帖發晒茅打飛機? ..... 如果標題係 "國語" 或者 "華語", 包佢即沉.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]