• 瀏覽: 1,382
  • 回覆: 14
甚麼時候才能全港通用?可以廢棄又重又髒的零錢?

Alipay HK今日(28日)聯手進智公交推出新一代智能出行解決方案「易乘碼」,並於即日起正式接入8、8X綠色專線小巴。市民在乘坐相應路線時,只需預先安裝手機程式並綁定電子錢包,即可掃碼乘車。  Alipay HK行政總裁陳婉真說,「易乘碼」今年將陸續應用到其他交通線路,市民使用時僅需0.3秒即可快捷乘車,此外,「易乘碼」還可以幫助乘客在餘額不足或網絡中斷等場景下順利乘車。香港立法會議員易志明表示,「易乘碼」的推廣與應用對於香港建設智慧型城市具有里程碑的意義,希望「易乘碼」未來可以應用於更多的交通場景,為市民出行提供便利。

新聞來源連結:
http://www.takungpao.com.hk/hongkong/video/2019/0128/241739.html

我唔鍾意攞住個電話黎俾錢

支持支付寶帶領提升香港支付市場

引用:
原帖由 幪面超人 於 2019-1-29 08:02 AM 發表
個人意願啦!
我喺大陸開始用咗微付到而家喺香港用埋支付寶,已經唔鍾意比現金了!
當然搭車就梗係八達通啦!

引用:
原帖由 nikkorlee 於 29-1-2019 09:28 發表

當你八達通沒錢,不想行去充值的時候多個選擇

多一飯總比少個方法好,而且又不用買卡,只是裝個app,你五想羅手機,好多人都五想羅荷包抄散紙舔

我在廣州有時都用,不過係微信小程序掃碼比錢 ...
電話有nfc的話 用oepay可充值八達通

交津claim到嘛?

多一個方法俾錢鐘意用就用

引用:
原帖由 幪面超人 於 2019-1-29 08:02 發表
呢個世代手攞住電話既人一定多過手攞住銀包,用用下就會習慣

點解我用大陸ALIPAY用唔到既?  我輸入香港中銀卡開通唔到既?

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-1-30 11:10 AM 發表
點解我用大陸ALIPAY用唔到既?  我輸入香港中銀卡開通唔到既?
咁大鑊?
咁你有無試過去澳門,可能唔比你入境添喎

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-1-30 11:10 AM 發表
大陸支付系統香港人用唔到係正常,要實名仲唔係一定申請到,有咗方便好多,交通工具都唔使買交通卡,用apps可以縱橫四海。

有些人只狹義地討論在本地付款模式。

支付寶在台日都開始流行起來。其他的如 google pay, apple pay, samsung pay 流通量低。
mobile payment 好處是
- 國內很多超市丶餐飲丶買車票接受,吾駛銀包塞幾十張一百蚊人仔。
- 如果現金找贖回的五蚊十蚊,梅過梅菜。一百蚊紙和銀仔又易撈亂港幣 
- 一般男性手機和銀包分開袋。無銀包仲有得救
- 餐飲信用咭付款,又怕佢拎去破解或者亂碌。

「易乘碼」還可以幫助乘客在餘額不足或網絡中斷等場景下順利乘車——>甚麼「場景」?用「情況」或「情形」,甚至寫「…中斷時…」更易懂吧。

希望「易乘碼」未來可以應用於更多的交通場景——>為何不寫「交通工具」?

為市民出行提供便利。——>這寫法倒也漸漸地變得「常見」,但是,寫「方便市民出行」會不會更簡潔?

以我讀書年代的標準,這樣的文筆並不算好。

回正題,多些選擇對大眾總是利多於幣,重點是政府應公平對待各個競爭者。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]