• 瀏覽: 48,657
  • 回覆: 828
  • 追帖: 2
+44
引用:
原帖由 素食小魔女 於 2019-2-16 11:35 PM 發表

大陸13 億人, 無一個叻的醫生, 信的人都傻傻地...

成日為反而反, 無腦無分折能力...
13億大陸人,可以指定選擇大陸叻醫生為佢哋診治咩

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-3-9 09:38 AM 發表

13億大陸人,可以指定選擇大陸叻醫生為佢哋診治咩
原來本地派西醫辨理辨輸咗就拎大陸黎比, 點解又唔拎美國或者日本黎比?

而家醫管局每年差不多700億政府補貼, 等於全港市民每人補貼1萬蚊一年睇醫生, 請問大家覺得自己有無享用到每年1萬蚊嘅服務? 買咗醫保嘅朋友你地一年洗唔洗俾超過一萬蚊黎得到私家醫院服務?

引用:
原帖由 老納 於 2019-1-27 10:08 AM 發表
講到咁辛苦,劈炮唔好做囉!夠料嘅咪自己出來開診所,夠鐘咪收工囉!嘈嘈嘈,口𥚃說不,行動最誠實!
其實自己開診所又有本事的醫生,一日睇的病人絕對比醫院的多。

特區每年花費大量資源在社會public goods.今次特首參考歷任特首政策得失。支持特區進行大型基建填海工程,振興特區

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-3-24 12:45 AM 發表
特區每年花費大量資源在社會public goods.今次特首參考歷任特首政策得失。支持特區進行大型基建填海工程,振興特區
中國大灣區和一帶一路和經貿金融深化改革和優化。配合特區港珠澳大橋,高鐵和加上特區新明日大嶼山填海計劃在一國兩制和特區低稅率環境下,前景光明

中國一間大型地產公司每年營業額達三千億人民幣。

寧願喂狗,

都唔益你班貪心鬼.

人工已經高過其他市民好多.

貪得無厭!

唔填海西環點樣掠水呀!

撥款俾醫療 西環掠唔到水的

引用:
原帖由 you2B 於 2019-3-23 11:55 PM 發表

其實自己開診所又有本事的醫生,一日睇的病人絕對比醫院的多。
私家專科醫生和公立醫生都有睇,我見公立醫生用好多時間睇住個mon 同打字,但佢同我的對答只是幾句,我唔明點有咁多野打,佢哋睇mon多過睇病人。

港英年代填咗幾十年海,英國掠咗幾多水?
引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2019-3-24 02:17 發表
唔填海西環點樣掠水呀!

引用:
原帖由 Mr.23a 於 2019-3-24 02:39 AM 發表
港英年代填咗幾十年海,英國掠咗幾多水?

港英年代並無英聯辦, 全部由政府部門批判工程, 邊個官咁大膽食夾棍?
回歸後乜都由中聯辦批准, 背後無數利益習團, 填海就是最重型project

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-1-27 01:45 PM 發表

而家香港醫生 vs 市民比例
係一 比 幾萬人
輸入一個醫生
可以照顧幾萬個市民
正確是西醫每千人口為1.9, 中醫每千人口為1.4, 醫生每千人口為3.3, 高於日本的2.0和韓國的2.1。

引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2019-3-24 02:17 AM 發表
唔填海西環點樣掠水呀!

現在香港的人手比例是西醫每千人口為1.9, 中醫每千人口為1.4, 醫生每千人口為3.3, 高於日本的2.0和韓國的2.1。在比日本和韓國還要高的人手比例下還是有人手短缺問題, 那原因是什麼?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]