• 瀏覽: 48,724
  • 回覆: 828
  • 追帖: 2
+44
醫生、護士學額
應該分幾年,續年增加
目標是5年內加一倍

另外馬上開放輸入海外醫生
歐美澳紐加,新加坡醫生免考試
馬拉、台灣、大陸、南非、以色列、東歐
只要通過醫管局的特別開辦簡單考試 (並非醫委會的超難考試)
即可注冊,為期4年、4年後因應表現可申請續期
受顧期間可獲2萬元租金津貼

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2019-1-27 09:46 AM 發表
【本報訊】流感高峯期公立醫院服務需求飆升,前線疲於奔命壓力爆煲。兩個醫生工會昨舉辦公院醫生申訴大會,約200人出席控訴醫管局資源錯配,有與會醫生質疑政府寧花5,000億元建人工島,卻不改善醫療系統。食物及衞生局局長陳肇始與醫院管理局行政總裁梁栢賢聆聽意見後指,會正視人手不足問題,承諾若資源短缺可無上...

https://static.appledaily.hk/images/apple-p ...
白痴。。。。不叫老晒 d 明知無得醫既病人自殺啦。。。。起基建係為將來全港投資, 醫療係淨支出。 況且。。。一向都係, 窮就唔好病。 甘能偉大替病人可憐 你又問問點解護士要收幾萬一個月, 醫生要幾十萬一個月? o
點解甘多醫生轉去較高人工既私院? 不如全港政府醫生護士人工減半, 俾政府用呢d錢起多幾間醫院麻。。。。講到自已甘偉大。。。。。

醫生識乜嘢經濟,係資源金錢有限情況下,梗係先將幾千億投放基建,滾大gdp創造財富效應之後,先加大開支係福利醫療呢d低回報開支。

比多十間醫院你又點,都無醫生,最攪笑係自己返對外來醫生

引用:
原帖由 我叫劉晶 於 2019-1-27 11:09 AM 發表

大佬呀,呢個世界唔係淨係得大陸醫生嘅,東南亞仲有好多識講中文嘅醫生㗎。引入新加坡馬來西亞,甚至呢個台灣啊都好多㗎嘛
引援可以,但不能有蝗

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-1-27 10:02 AM 發表
得,不過唔係加醫護人工、超時津貼,係用來輸入專才、加人手!
說穿的話, 啲私人執業醫生可以到公立醫院幫手, 不過嫌價錢少, 唔肯去公立醫院"兼職".
其實睇返只有公立醫院迫爆, 但私院好快就有得睇. 按情況, 香港整體醫生數目未必缺, 只係啲醫生係公立醫院浸左幾年, 就出去私院輕鬆做又賺到錢, 做一個有錢人等於做公院幾個病人.
而家搞到公院醫生未走到, 做到死, 但做滿日子就想去. 班私院醫生就想政府俾多啲錢,請佢地去公院幫手.

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-1-27 10:49 AM 發表

根源係醫生不足。點解醫生不足?咁就要問下點解佢地班圍內既得利益者反對輸入外地醫生啦
現在香港最少有三百萬蝗,沒有牠們,問題就解決了

引用:
原帖由 mkkw84 於 2019-1-27 11:14 AM 發表
醫生識乜嘢經濟,係資源金錢有限情況下,梗係先將幾千億投放基建,滾大gdp創造財富效應之後,先加大開支係福利醫療呢d低回報開支。
政府:等D人病死曬,咩問題都解決了

香港醫護人員唔夠人手係政府和醫管局有心如此安排。
逼d醫生在公立醫院做到氣咳但唔加額外人手。
約滿後醫生極之不想留在公院工作。
離開公院到私院工作或轉投私人執業。
政府終極奸計是引入大陸醫護人員。

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-1-27 11:20 AM 發表

說穿的話, 啲私人執業醫生可以到公立醫院幫手, 不過嫌價錢少, 唔肯去公立醫院"兼職".
其實睇返只有公立醫院迫爆, 但私院好快就有得睇. 按情況, 香港整體醫生數目未必缺, 只係啲醫生係公立醫院浸左幾年, 就出去私院輕鬆做又賺到錢, 做一個有錢人等於做公院幾個病人.
而家搞到公院醫生未走到, 做到死, 但做滿日子就想去. 班私院醫生就想政府俾多啲錢,請佢地去公院幫 ...
做私人醫生可以賣埋藥
發過豬頭

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-1-27 11:20 AM 發表

而家搞到公院醫生未走到, 做到死, 但做滿日子就想去. 班私院醫生就想政府俾多啲錢,請佢地去公院幫 ...
只有打公家工先會有怨言,君不見有自己開診所既醫生話太多病人令佢收錢收到手軟。所以凡事唔好睇表面,依家好多人只看傳媒報導既事情表面

引用:
原帖由 老納 於 2019-1-27 10:08 AM 發表
講到咁辛苦,劈炮唔好做囉!夠料嘅咪自己出來開診所,夠鐘咪收工囉!嘈嘈嘈,口𥚃說不,行動最誠實!
希望你有事唔好搵醫生,自己食自己啦

十幾年前醫管局話人手過剩,結束護士訓練學校,連醫生都有肥雞餐,十幾年後人手郤變得咁緊張,係香港人身子弱了定人口多了....

(二)過去兩年,醫管局共有2,557名員工根據該局推出的自願提早退休計劃或政府推出的第二輪自願退休計劃離職。這些離職人員按職系劃分的人數表列如下︰ 

員工類別      2003-04    2004-05      總數 
醫生               86         12        98 
護士              601        257       858 
專職醫療人員       80         21       101 
非臨牀專業人員     28          5        33 
支援人員        1,285        182     1,467 
總數            2,080        477     2,557 

在這些離職人員中,有十五人的薪酬水平相等於首長級薪級表第一點或以上的政府人員,而其中只有一人是負責管理職務的高級人員,其餘十四人則全部為負責向病人提供直接護理服務的臨牀顧問醫生。 

上述兩項自願退休計劃的參加者均已於二○○四至○五年度完結前離開醫管局。 

二○○五年六月二十二日(星期三)

引用:
原帖由 老納 於 2019-1-27 10:08 AM 發表
講到咁辛苦,劈炮唔好做囉!夠料嘅咪自己出來開診所,夠鐘咪收工囉!嘈嘈嘈,口𥚃說不,行動最誠實!
就係呢d人,唔明白醫療問題所在。
垃圾人出垃圾說話。
醫療人員人手不足,你唔明白前線人員訴求什麼?不知所謂。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]