• 瀏覽: 48,723
  • 回覆: 828
  • 追帖: 2
+44
引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-27 10:27 AM 發表
「泛民」拉死醫改,仲有乜好講,起多 100 間醫院都無用。

你連醫改是什麼都不知,護士人手不足是來源問題,源頭減廢啦。

引用:
原帖由 zxcvv 於 2019-1-27 10:34 AM 發表
咁簡單既政策都唔明,醫療人手不足,死亡率咪高尐囉,少咁尐人,房屋需求咪減少囉。
醫到全球最長壽,咪搞到唔夠住囉。
源頭減廢咪得啦,講咁多吊。

引用:
原帖由 Tenchi001 於 2019-1-27 10:41 AM 發表

點解外國咁多醫生?
外國的人少d睇醫生?外國d人聰明d?
定只係學位多d入學要求低d?
好似臺灣咁
你有錢 俾得起學費
就可以讀醫科
醫生一d都唔矜貴
羅大佑 周華健
以前都係讀醫科

唔係醫生的港人,點解會甘心畀醫生揸干血汗錢,知唔知私家醫生月賺百萬以上

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-1-27 10:02 AM 發表
得,不過唔係加醫護人工、超時津貼,係用來輸入專才、加人手!
班PK俾輸入咩?
做死班友都係抵死,無怨!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-1-27 10:02 AM 發表
得,不過唔係加醫護人工、超時津貼,係用來輸入專才、加人手!
絕對讚成,比錢只可用黎增加人手輸入外勞,唔係加人工.

就係唔得囉

你班契弟剩係識自肥
唔肯引入外地專材
捱夠一兩年又跳去私院

根本個心就唔係為市民

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2019-1-27 10:31 AM 發表
咁果1%用喺邊?
請外地醫生,No
加醫生院學位,No
加人工俾公院醫生,Yes
班仆街剩係想人工高d
workload少d

醫生唔想咁辛苦,只要佢地肯俾引入專材幫佢地就得!

引用:
原帖由 smart889 於 2019-1-27 10:25 AM 發表
引入海外醫生
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20190126/bkn-20190126000446036-0126_00832_001.html
一句講哂,開放醫生入黎。你地呢班狗醫生以為自己大L哂,擺個死人款。有競爭先有進步,等啲醫生質量提高。

以前香港唔夠牙醫
都一樣輸人菲律賓牙醫啦
而家深水埗
仲有一個
做左幾十年

引用:
原帖由 cc19880910 於 2019-1-27 10:47 AM 發表

如果引入蝗醫生,等於死路一條
大佬呀,呢個世界唔係淨係得大陸醫生嘅,東南亞仲有好多識講中文嘅醫生㗎。引入新加坡馬來西亞,甚至呢個台灣啊都好多㗎嘛

無需引入外地醫生和護士。
話醫生和護士唔夠人係香討五毛誤導大衆。
佢地想配合政府奸計引入大陸醫護人員。

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-1-27 10:53 AM 發表

你連醫改是什麼都不知,護士人手不足是來源問題,源頭減廢啦。
其實成個醫館制度,根本就要修正下,啲醫生冇競爭完全唔專業。如果多咗醫生每個合約制咁個醫療水平就會提高,有投訴機制市民嘅醫療先有保障。唔係次次死咗人醫館局就判停牌一年就冇事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]