• 瀏覽: 2,494
  • 回覆: 39
台灣嚴防非洲豬瘟傳入,規定從昨日凌晨零時起,若旅客被發現攜帶肉類製品,需即時繳交20萬新台幣(下同,約5萬港元)罰款,若沒當場繳清,將不得入境。昨日下午6時許,一名來自香港的大陸旅客,因攜帶火腿腸,拒絕繳付罰款,隨即被拒入境,並已於昨晚9時15分乘坐港龍航空KA457航班返回香港。...

做得對,這才是對待豬瘟的應有態度。但點解還有咁無知的人?

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/china/realtime/article/20190126/59186832

熱賣及精選
遊飛機河正

習近平主席主持
港珠澳大橋開通日
港股收市大跌806點
原來可以拒付, 至多係遣返? 下禮拜如果悶悶地又玩下先.

咁之前畀罰款咪好低能

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-1-27 10:22 AM 發表

原來可以拒付, 至多係遣返? 下禮拜如果悶悶地又玩下先.
去台灣旅行, 會唔會帶5萬現金?

遣返, 係機場要俾人扣留3個鐘, d機票錢係你自己俾, 即嘥咗成千銀.
但相比來講即係罰千零文, 好過罰5萬嘅.
引用:
原帖由 apmichael 於 2019-1-27 10:28 AM 發表

咁之前畀罰款咪好低能
佢可能唔知可以拒付. 可能有要事一定要入境, 忍痛繳付.

引用:
原帖由 tinlong 於 2019-1-27 10:39 AM 發表

去台灣旅行, 會唔會帶5萬現金?

遣返, 係機場要俾人扣留3個鐘, d機票錢係你自己俾, 即嘥咗成千銀.
但相比來講即係罰千零文, 好過罰5萬嘅.

佢可能唔知可以拒付. 可能有要事一定要入境, 忍痛繳付. ...
但要 下次入境前都要 畀返齊罰款先得喎

唔留意法例,怪得誰!

引用:
原帖由 kwanhung 於 2019-1-27 10:19 AM 發表

遊飛機河正
嘥自己錢, 同嘥時間(來回機程約2.5小時, 再俾人扣留3小時).
你有錢, 同時間, 咪去玩下!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-1-26 07:10 AM 發表

台灣嚴防非洲豬瘟傳入,規定從昨日凌晨零時起,若旅客被發現攜帶肉類製品,需即時繳交20萬新台幣(下同,約5萬港元)罰款,若沒當場繳清,將不得入境。昨日下午6時許,一名來自香港的大陸旅客,因攜帶火腿腸,拒絕繳付罰款,隨即被拒入境,並已於昨晚9時15分乘坐港龍航空KA457航班返回香港。...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper/vdo/201901 ...
唔啱囉,人地話晒山長水遠嚟到,衰衰地都係客,咁做對全世界都好唔公平.為全人類既健康著想,既然係由源頭國家嚟又可能帶有病毒就應該將條X街人道毀滅囉

就係有啲仆街開post老屈quote完人說話禁人回應咁能小家種,道理唔撚夠人講就用埋啲濕鳩手段自欺欺人
引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-1-28 01:14 PM 發表

唔啱囉,人地話晒山長水遠嚟到,衰衰地都係客,咁做對全世界都好唔公平.為全人類既健康著想,既然係由源頭國家嚟又可能帶有病毒就應該將條X街人道毀滅囉 ...
好徹底喎

5萬?比我都寧願返歸算

蛇咬都唔比

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]