• 瀏覽: 8,870
  • 回覆: 80
  • 追帖: 1
+2
Telus:華為沒有安全風險,5G網絡禁令將是“失去機會”

作者:GARY NG

一位不願透露姓名的Telus高管向溫哥華太陽報就中國移動設備和設備製造商華為以及安全問題發表了講話。

據Telus高管介紹,華為對加拿大人來說不存在安全風險,因為該國的通信安全機構對中國公司的網絡設備和軟件進行了檢查和平衡。
你沒有聽說Telus談論華為和媒體安全的原因是由於與聯邦政府的保密協議。
“我們不會公開談論它,因為坦白說,我們不向政府披露,”這位未透露姓名的Telus高管在採訪中告訴Postmedia
Telus說華為的網絡設備並沒有在他們的核心網絡上使用,而後者的計算機代碼也提交審查,這意味著任何類型的後門都顯然難以隱藏。華為被美國及其盟友指責為中國政府竊聽通信網絡的渠道。
但Telus高管表示,“我們確實無法保守秘密”,並說“我們確實無法保守秘密”,並補充道,“有足夠的資金,足夠的工具來限製或保護我們。”
雖然Telus已經在溫哥華的Living Lab成功測試了華為5G,但該公司表示尚未為其下一代網絡訂購5G設備。

“我們沒有部署大量的5G設備,因為它相當新生,”這位匿名的Telus高管表示。“儘管如此,我們部署的大部分(早期)設備都是軟件可升級的。”
Telus補充說“華為沒有鎖定我們的5G業務”,並指出還有其他供應商可用。
根據Telus的說法,華為在競爭對手方面有所提升,創新前置時間至少為12-18個月。任何禁止華為在加拿大使用5G網絡的行為將被視為“一個失去的機會”。
聯邦政府目前正在對加拿大未來的5G網絡進行安全審查,但據彭博社報導,總理賈斯汀特魯多關於是否禁止華為的決定還有幾個月的時間,但預計將在聯邦大選前宣布。
加拿大的盟友包括美國,澳大利亞和新西蘭 - 五眼盟友的一部分 - 已經禁止華為。
“我們將在適當的時候做出適當的決定,”公共安全部長拉爾夫古德爾辦公室說。“加拿大人的安全和保障是我們最關心的問題。”
本週早些時候,中國大使警告加拿大不要禁止華為,否則將面臨非特定影響的可能性。

來源: https://www.iphoneincanada.ca/carriers/telus/telus-huawei-security/

快啲攞證據出嚟話華為偷聽啦!
籠裏雞作反,快襟唔住啦!

根本係美國佬為咗自身利益先去打壓華為

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-1-24 03:08 PM 發表
根本係美國佬為咗自身利益先去打壓華為
應該全世界起碼8成人都知,但特朗普最叻就係威脅,d國家就算明知安全,都唔敢用,唔係怕安全問題,係怕左老美

做咗乜事呀,咁驚人偷聽,你係乜水呀,你唔用華爲5G,咪用美國佬嘅5G E囉,速度慢十倍唧!

會有人信華為是民企嗎?舟舟被補,有否學者國家出來勸阻?兩名加人就有百多各國名望學者聯名了。人家不喜歡用,吹咩

希望加拿大唔會跟隨。但想深一層,加拿大是北美入口,美國會放過你嗎?這就是麻煩!

又係一名不願透露姓名的高層?

引用:
原帖由 meanbean 於 2019-1-24 15:31 發表
會有人信華為是民企嗎?舟舟被補,有否學者國家出來勸阻?兩名加人就有百多各國名望學者聯名了。人家不喜歡用,吹咩
呢單嘢啲"領袖"話唔關事,我就唔拉埋一齊講,不過以下兩點先搞清坐先:
1. 嗰200名學姐係乜水?
2. 睇吓加國憲章Canadian Charter of Rights and Freedoms嘅#9同#11
第9條:不被擅自拘留或禁閉的權利。
第11條:在犯罪和判刑方面的權利,比如被假定無罪的權利。

返會原來嘅問題:如果華為5G真係有後門,美加兩國點解攞唔出實在嘅證據?
冇證據卻直接佢絕華為,完全違反了加國最自豪嘅自由憲章,咁垃圾嘅政策仲可以喺加拿大攞出嚟實行嘅,難怪Telus會作反。

引用:
原帖由 喵一喵 於 2019-1-24 16:09 發表
又係一名不願透露姓名的高層?
總可信過冇證據嘅指控吧!

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-1-24 15:22 發表
做咗乜事呀,咁驚人偷聽,你係乜水呀,你唔用華爲5G,咪用美國佬嘅5G E囉,速度慢十倍唧!
美國話佢嘅5Ge有十幾倍嘅改善空間。

引用:
原帖由 meanbean 於 2019-1-24 03:31 PM 發表
走狗睇錢份上,信都要扮儍

引用:
原帖由 meanbean 於 2019-1-24 03:31 PM 發表
終於有一個明白事理既人啦,華為太子女被捉,得中國一個保佢,簡單d講佢冇人脈,背後冇大勢力。
而加拿大毒販就有勁多國家保佢,好明顯後面利益集團牽扯到各國既地下勢力,毒品利潤太高,參與既各國高層太多,中國孤身一國未必夠做

引用:
原帖由 貓男 於 2019-1-24 04:14 PM 發表

美國話佢嘅5Ge有十幾倍嘅改善空間。
不過要用百多倍既錢去改善..

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-24 16:40 發表

不過要用百多倍既錢去改善..
仲要多10年8年添!
為咗5c眼,爲咗0鏡,一齊都會喧染做"直得"兩個字

引用:
原帖由 貓男 於 2019-1-24 04:47 PM 發表

仲要多10年8年添!
為咗5c眼,爲咗0鏡,一齊都會喧染做"直得"兩個字
用稜鏡睇5C眼...
會係點既樣呢???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]