• 瀏覽: 3,842
  • 回覆: 36
大陸通訊商華為24日在北京研究所發布業界首款5G晶片「天罡晶片」,華為常務董事、運營BG總裁丁耘透露,天罡晶片運算能力比以往晶片增強約2.5倍,且5G安裝將比4G更簡單。

華爾街見聞報導,華為方面介紹,該晶片支持200M頻寬頻帶,預計可以把5G基地台重量減少一半。

會上,丁耘回顧了華為過去一年中在5G和AI方面取得的成績,2018年的MWC(Mobile World Congress,世界移動大會)上,發布了5G端到端的解決方案;同年10月10日,發布了性能最高、功耗最低的AI晶片和解決方案;在即將到來的2019年春節,華為還將運用5G技術直播4K春晚。

丁耘透露,截至目前華為已獲得30個5G合約,5G已經累計發貨2.5萬個基地台。...........

新聞來源連結:
https://money.udn.com/money/story/5603/3611633

小心老美全方位打壓,限制唔到你市場,就巨額罰款掏空公司,雖然係民企,但中共需要出手反制。 

華為幾時出OS?好期待

準備戰爭啦!!!

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-1-24 12:42 PM 發表
華為幾時出OS?好期待
我估佢唔會 留返比另一間做

要睇美國佬有咩反應先知

證實係堅既, 就話同大陸合作 (登月咪又係咁)

引用:
原帖由 refugee 於 2019-1-24 12:52 PM 發表

港人嗰頭先恥笑大陸人登月背技術落後,呢頭美國就渴望得到大陸登月經驗,大巴大巴咁摑嗰啲港人

見港人對中國太空科技既冷眼輕視同肆意恥笑,唔熟港人既仲以為港人掌握左咩外星科技可以獨步全球哩 ...
睇下美國佬咩反應先啦

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-1-24 12:42 PM 發表
華為幾時出OS?好期待
出OS唔難。難,係要可以同Android軟件互通先有用。

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-1-24 12:42 發表
華為幾時出OS?好期待
睇台灣果邊新聞上年已經講左一早已READY
HW一早預左ANDRIOD 唔比佢玩, 已攪好左麒麟OS

喂喂喂,既然係咁正,點解要益外國人先,留返俾大6人自己用嘛

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-1-24 12:55 PM 發表

出OS唔難。難,係要可以同Android軟件互通先有用。
無錯新晶片—樣

美帝指控係間諜晶片咪一樣收得皮

引用:
華為幾時出OS?好期待
重點所在。
有硬件,沒軟件配合,一樣比老美撚住喉嚨。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]