• 瀏覽: 27,086
  • 回覆: 505
+6
【明報專訊】流感來勢洶洶,公立醫院服務量急增,繼護士集會「鬧爆」政府無義氣後,醫生組織亦將舉行「申訴大會」吐苦水。眼見及此,醫管局近日邀請城中名人義務拍片為醫護打氣,噚日仲發內部電郵預告會有薛家燕、羅家英等嘅片段。不過,效果似乎麻麻,醫生組織「杏林覺醒」喺facebook話,「除咗『哦』之外,小編都唔知可以講咩好」。
醫管局機構傳訊部噚日向員工發內部電郵,感謝大家嘅努力同專業精神,除咗預告會有薛家燕、羅家英等嘅片段,「為大家加油打氣」,仲提醒主管通知未有電郵嘅員工。封內部電郵喺網上瘋傳,有網民揶揄醫管局「以得啖笑為員工帶來安慰」、「嫌醫護人員唔夠嬲」同「離地」。

當日大大聲反對輸入外地醫護人員,依家又話嫌多野做....

叫政府訓練多D醫生護士?唔通會考唔及格都照收?同埋遠水可以救近火?

呢班醫棍,抽水永遠第一......

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20190124/s00002/1548268225279/醫局請明星拍片為前線打氣-醫生組織fb-哦

輸入外勞,短期唯一方法。

政府當左班醫務人員係fans?

邊個天才諗出來的

引用:
原帖由 前來外圍的神童 於 2019-1-24 05:46 AM 發表
你估係老人院咩
輸入護士醫生隨時搞出人命
你自己行先輸出你自己有事去大陸醫院啦

引用:
原帖由 前來外圍的神童 於 2019-1-24 05:46 AM 發表
醫生組織一定會反對的!

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-1-24 06:27 AM 發表

你估係老人院咩
大陸十幾億人,美國加拿大歐洲澳洲加埋也是億億聲人口,他們的醫生真的不及香港嗎?

引用:
班醫x生會話唔得,就算人小都要頂晒,一邊投訴多野做,咁先會工資不斷升!,

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-1-24 06:27 AM 發表

你估係老人院咩
外國D醫院大把非本地既醫務人員,不過人地主要講英文。

言下之意 俾錢實啲?!

香港醫生組織為了一己私利,處處阻擋輸入外地醫生,最好笑係將外地醫生考試標準訂到天咁高,又不承認外地醫科畢業資格(連世界最著名的醫科大學畢業的資格都不承認)⋯但每年醫管局卻派醫生去外國培訓學習當地的先進技術,向外國引入先進醫療技術⋯
咁究竟香港醫生係咪叻過晒世界其他各地的醫生?香港的大學出了幾個個諾貝爾醫學獎得主?發表的論文數量和質素是否舉世無雙?
一句講晒,自私!

引用:
原帖由 tktprim 於 2019-1-24 06:39 AM 發表

大陸十幾億人,美國加拿大歐洲澳洲加埋也是億億聲人口,他們的醫生真的不及香港嗎?
不是誰好些的問題
而是適合與否的問題
制度行政訓練配套配備背景語言全都不一樣

香港醫生係一個極度封閉的利益壟斷集團,之前有個醫生在政府做做吓手術,離開崗位去另外一間私家醫院做手術賺錢(為什麼不預先安排好呢?又不是急診)。
盧寵茂醫學教授竟然說,唔應該罰該醫生,罰該醫生=罰病人。非常霸道,意思就是你班病人要靠我地班醫生!

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-1-24 06:56 AM 發表

不是誰好些的問題
而是適合與否的問題
制度行政訓練配套配備背景語言全都不一樣
哈哈,招聘外地醫生,可能要加入考廣東話!笑死!
其實香港人普通話都溝通到架!現在醫院也設有印尼語、印度語等翻譯服務!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]