• 瀏覽: 70,908
  • 回覆: 690
  • 追帖: 9
+11

政府周一(21日)起開始派發「關愛共享計劃」表格,因應多區出現表格短缺情況,應公眾需求額外加印100萬份中文版申請表格,另外,當局決定申請人毋須提交住址證明,郵寄申請表郵資不足亦會寬鬆處理。

政府表示,為回應有部分市民表示提供住址證明有實際困難,並考慮到申請人須在申請表格上作出聲明,明白故意作出虛假陳述、虛報或隱瞞任何資料以騙取款額屬刑事罪行,當局決定申請人無須提交住址證明,從而方便市民申請。至於寄交申請表格時遇有郵資不足的情況,當局將會寬鬆對待,使申請可獲得處理。

至於加印的申請表今日起至下周一(28日)分批送達民政事務總署各區民政諮詢中心,以及在職家庭及學生資助事務處轄下的在職家庭津貼辦事處和學生資助處,供市民索取。市民亦可於計劃網頁(css.gov.hk)下載申請表格。另外,計劃的24小時熱線(3897
1088)亦從今日起由28條增加至34條。

政府今次真係好心做壞事, 原來香港真係咁多刁民
大把亞伯亞婆攞緊長者津貼, 以為自己都有錢分, 排隊攞表.

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20190123/s00001/1548223919621/【派錢4000元】政府加印100萬份申請表-毋須交住址證明-寬鬆處理郵資不足

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
又唔知斬咗幾多棵樹 ?

咁係唔係唔貼郵票都寄到去?

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-1-23 09:12 PM 發表
又唔知斬咗幾多棵樹 ?
香港多刁民,無計

收二、三百萬份表的話,有無可能核實得到?入資料都要時間。

係人都派 波叔會被鬧;
揀住嚟派 波叔又被鬧;
如果唔派 波叔更被鬧...

引用:
原帖由 apmichael 於 23/1/2019 21:16 發表

香港多刁民,無計
以事論事  

政府又要花費人手輸入申請表

引用:
原帖由 tinnit 於 2019-1-23 09:19 PM 發表
係人都派 波叔會被鬧;
揀住嚟派 波叔又被鬧;
政府庫房唔應該水浸,一定唔會比人鬧

引用:
原帖由 tinnit 於 2019-1-23 09:19 PM 發表
係人都派 波叔會被鬧;
揀住嚟派 波叔又被鬧;
香港做官真難, 要服侍到班大爺體體貼貼

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-1-23 09:21 PM 發表
政府又要花費人手輸入申請表
市民手寫填, 人員又再核實輸入電腦, on 9 至極西政府,

市民又再等一年才收錢

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-1-23 09:16 PM 發表

香港多刁民,無計
做順民最好 叫你食就食叫你屙就屙👍

引用:
原帖由 starcrazy 於 2019-1-23 09:28 PM 發表

市民手寫填, 人員又再核實輸入電腦, on 9 至極西政府,

市民又再等一年才收錢
推推下,又推到下一屆政府才真正收到錢

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-1-23 09:23 PM 發表
政府庫房唔應該水浸,一定唔會比人鬧
我唔係話波叔做得啱;
而係點做都有人鬧 真難服待...

我就貼一毫子郵票!
呢個政府太仁慈,一D強勢都無!
香港市民又正一蠢過隻豬,乜都話唔識,唉,香前途就係咁

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]