• 瀏覽: 7,007
  • 回覆: 115
董建華忽然說:「我可以擔保,人工島不會用盡香港儲備。」不管你信不信,反正我信了。大家該客觀一點,不要戴有色眼鏡看人,即使那個人叫董建華。留返兩草嘢畀你,嚴格來說也不算「用盡」,對不對?董伯既豪言「擔保」,就不能空口講白話,至少該擺低兩草嘢,真誠許諾:「本人董建華,擔保人工島唔會用盡香港儲備。為表誠意,本人願意留低港幣廿蚊,萬一將來用盡儲備,將無條件捐予香港庫房,作終極後備基金之用。」

人工島會否用盡香港儲備呢?董伯不擔保,大家只是存疑;他一開金口,我們就不必懷疑。在港人心中,董伯永遠是「信心保證」:他講東,事情發展必定向西。假如儲備真的用盡,要預測董伯反應,比預測人工島結局容易得多。到了那天,董伯一定死咗,除非未死。死咗可以問米,未死可以問人:「依家人工島用盡儲備,你身為擔保人,係咪準備變賣家產找數?」無論係人定鬼,答案必然係咁樣樣:「我從2018年起冇講過,即係唔存在啦。」

董伯也說︰「現在社會不少論述都帶誤導性,不根據事實,藉着一些非關鍵的問題,混淆方案的實際可行性。」但問題是:現在任何人的看法,極其量是「預測」和「意見」,有多少屬於「事實」呢?假設董伯意見是建基於「事實」,大家不妨聽清楚他說什麼。大眾擔心填海時間太長,董伯就說「最快十一年後」可建成第一批房屋。「事實」不在「十一年後」,而在「最快」──「最快」是十一年後,最慢則十億年也不成問題。政府很誠實,叫「明日大嶼」,明日復明日,明日何其多,可見超支超時才是「事實」。

即使三十八位經濟學者聯署撐「明日大嶼」,他們的意見也不算「事實」。CXO諮詢集團曾有一著名研究,分析六十八位投資專家十四年間的股票預測,發現參考價值竟低於擲毫。講預測,為什麼不問風水師?利土的八運將完,未來廿年是九運,九紫火星飛入中宮,所以我願意放下廿蚊擔保,董建華不會見到人工島。

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/馮睎乾/daily/article/20181128/20555925

董建華是適當時候退下工作崗位, 安享晚年. 不少香港人沒有興趣他的言論, 他對自己的看法起初信心很強, 最終卻事事不成功, 證明他思考和判斷能力偏弱, 熟知他過往表現的市民已習以為常. 香港官場常態, 才能低下的人往往居高位, 優才往往是庸人下屬.

你用咩擔保"董建華不會看見人工島"?
2cents?

試解釋:填完海d地唔賣得㗎?

可以理解樓主的說法⋯⋯ 董建華看見人工島的機率是接近零………… 🙈

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-1-23 07:15 PM 發表
試解釋:填完海d地唔賣得㗎?
你吾好扯開話題,而家系講填海會花光香港儲備
而賣地系另外一個話題
吾準搬龍門

董生屋企梗係睇唔到人工島啦

引用:
原帖由 木村拓栽 於 2019-1-23 06:49 PM 發表
董建華忽然說:「我可以擔保,人工島不會用盡香港儲備。」不管你信不信,反正我信了。大家該客觀一點,不要戴有色眼鏡看人,即使那個人叫董建華。留返兩草嘢畀你,嚴格來說也不算「用盡」,對不對?董伯既豪言「擔保」,就不能空口講白話,至少該擺低兩草嘢,真誠許諾:「本人董建華,擔保人工島唔會用盡香港儲備。為表誠意,本人願意留低港幣廿蚊,萬一將來用盡儲備,將無條件捐予香港庫房,作終極後備基金之用。」

人工島 ...
經濟好既年年千億盈餘,隨時儲備都吾洗用啦

引用:
原帖由 貓男 於 2019-1-23 07:05 PM 發表
你用咩擔保"董建華不會看見人工島"?
2cents?
咪玩啦,咁大段嘢都係賺得5cents,要佢畀40%出嚟

董生服光獨到,系人都G,批地比8號仔搞高科技

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-1-23 07:34 PM 發表

而賣地系另外一個話題
吾準搬龍門
唔夠人講所以唔准扯開話題?

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-1-23 07:34 PM 發表

而賣地系另外一個話題
吾準搬龍門
根本就一個話題,支持填海的其中一個重要原因:填海的土地可以賣錢。

你強行割裂兩者,自然無論如何都會得出:哂錢的結論。。。。。。。當人提出可以賺錢的論點,你就得話唔好扯開話題呢D可笑的回應

但香港的發展經驗告訴我們,填海都係賺的,賺到香港今日咁富貴。

花光儲備呢種講法,其實係香港不同時期的發展計劃都聽過無數次,都唔知錯左幾多次,唔明白仲好意思繼續提,然後當自己講得好正確咁。。。。。。。。。

董建華先生係好值得敬重的偉人,當年不敵地產霸權,被曾蔭權呢D小人得逞,事實證明害到今日香港人住屋幾慘。

土地就係金錢,你懂嗎?

引用:

而賣地系另外一個話題
吾準搬龍門
點扯開話題呀?填海得來啲地賣左得來啲錢唔係入庫房?唔係香港的儲備呀?

引用:
原帖由 木村拓栽 於 2019-1-23 06:49 PM 發表

人工島 ...
董伯伯識你老鼠

引用:

而賣地系另外一個話題
吾準搬龍門
花錢填左海, 就有賣地收番錢, 係同一個項目

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]