• 瀏覽: 21,577
  • 回覆: 151
+6
連幼稚園學生都知,特朗普只做一屆,談判只會一直拖,拖到美國新主上台

一的考驗都無,好易應付,乜都應承,以前答應的今天都未對現,幾個月後老美唔滿意又可以再傾,不嬲都系咁樣,
挨到兩年美國又大選了,
如到時中國強勢,什麽貿易協議? 歷史文件而已,老美你唔好干涉中國內政

引用:
原帖由 cwbguy 於 2019-1-23 03:37 PM 發表

所以我估計談判會破裂,全球股市會大跌
機會甚大

引用:
原帖由 erectdick 於 2019-1-23 05:05 PM 發表
中國承諾買先至高呀!大家鬥拖,看誰笑到最後。我估下賣果個急,定買果個急d?由其農產品!美國靜係出口術!侵侵張大對眼講大話又如何?最好就是拖,拖死美國經濟。
...
的確係,拖時間就可以打敗美國.  我都認為美國已經無法揭制中國復興,只係不甘心下掙扎去盡可能拖時間.

大陸國內正經歷非洲豬瘟打擊肉食供應,轉向南美入口農產品亦受制當地現成供應量,要花三、五年時間等待南美各國加大供應去瓜分美國原有份額,所以美國要拖時間時,中國一樣要拖,呢埸貿易戰仲要 "詠春搓手" 打上幾年.

有一樣嘢非常利好中國,就係大陸國內既晶片業近年已步步突破技術樽頸,例如華為自研設計既麒麟系列晶片,已經可以性能比美 Qualcomm 既驍龍晶片,移動通信市場係電子業中最高價值範疇,而中國企業都可以自主技術上攻克自立,真係個心都定哂.  

美中不促係華為設計得出麒麟頂尖晶片,卻要依賴韓國、台灣等等美國附庸國既企業去作代工生產,但據報導,中國企業已經從荷蘭ASML買入14nm光刻機,喺國內建立第一條14nm晶片生產線,將會於2019年中組裝完成及投產,2年內仲有3條類似級別既生產線在建中,即是中國已可以喺嚟緊幾年逐步減少向美國及其附庸既韓國及台灣買晶片.  連高端電子配件工業都實現一條龍上下包攬巿場.

更甚係,近日睇到中國已經突破光刻原生技術,已自究造出第一部 22nm製程既光刻機. 以往,國內公司只有技術力去自製90nm級別既光刻機,改革開放只有40年,由唔知咩叫光刻機開始,到曉自製90nm光刻機,到今日又一步跳到22nm級別,咪話唔神速,須然要實體化去自製頂級7nm或14nm光刻機,仲可能有好幾年時間,但作為國家級戰略部處,呢幾年好快過,到其時中國再建造或升級國內晶片生產線,都唔洗再向歐盟國既荷蘭買,10年內完全打破歐美日既晶片業技術堡壘.

引用:
原帖由 LUNDO 於 2019-1-23 06:08 PM 發表

根本就係扮斯文嘅爛仔,要嚟搲爛腳。
哈哈,我真係覺得岩得來又說穿了成個牌面

引用:
原帖由 WPGLY 於 2019-1-23 02:23 PM 發表
無論是否達成協議,我相信中國一定係最大贏家!

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2256726/【中美解碼】美提3條「不尋常」貿協條款 考驗劉鶴
睇咗原文,
1. 有報道指…(咩報道?)
2. 觀察人士指…(係邊個?)
3. 消息人士透露…(又係邊個?)

唔係話佢假,係覺得虛咗啲啫!

根本老美在玩嘢!

引用:
原帖由 desperado11 於 2019-1-23 06:55 PM 發表
以前答應的今天都未對現,
有沒有實質例子?
你知啦. 美國講野, 真係冇乜人信足.

引用:
原帖由 magiccup 於 2019-1-23 07:00 PM 發表

睇咗原文,
1. 有報道指…(咩報道?)
2. 觀察人士指…(係邊個?)
3. 消息人士透露…(又係邊個?)

唔係話佢假,係覺得虛咗啲啫!
收得美國錢
緊要播下毒

只係個風格太似大妓院
可能同一個作者寫

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-1-23 06:21 PM 發表

未唔好比機會大陸loh
我唔係要支持大陸, 不過試下大陸支爆全世界經濟會點?
我敢肯定,不會支爆的!

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-23 02:29 PM 發表
但據報,中國已經同意增購美國商品和服務,包括大豆和能源產品<===咪玩啦, 上次傻侵去北京咪傾過lor

大豆同能源........當大陸1日買1,000萬筒, 美國運到先講lor ...
if China buys more, then once stop US market dies

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 樹問 於 2019-1-23 07:13 PM 發表

有沒有實質例子?
你知啦. 美國講野, 真係冇乜人信足.
有,開放銀行卡,Visa, Master 依足要求,馬上申請,等了一年多還未批

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]