• 瀏覽: 7,347
  • 回覆: 68
引用:
原帖由 ka626168 於 2019-1-23 04:04 PM 發表

大陸這邊就像跟屁蟲一樣死拽着九二共識,結果發現別人不想要了。

而我們養了很多對台研究所,但是沒有提出一個可靠的方法和政策作為指引去執行。 ...
你自己話92共識係台灣攪出黎架wor
台灣講左唔9算, 呢點衰過大陸lor

敢獨立就要面對戰爭,所以一直想保持不中不台一直下去! 不想被中共控制又不敢獨立就是要沒種地狗活下去!
蔡英文就是要一中一台,想得美!不論如何也要被統一!

引用:
原帖由 HG20121220 於 2019-1-23 03:00 PM 發表
《賽德克‧巴萊》五分鐘精華版(HD) - Seediq Bale - 5 mins promo reel - English subtitled
https://www.youtube.com/watch?v=e-fbH6i_uyw&t=112s
真台灣人起義吧!
當年睇完呢套戲之後, 就去了台灣霧社一趟, 一路參觀霧社紀念公園, 一路眼濕濕.........

台灣明明有個紀念公園紀念霧社事件, 但當權者卻又跪蘿蔔頭, 一起跟蘿蔔頭做老美條狗.............

引用:
原帖由 starr 於 2019-1-23 10:01 AM 發表
高雄市長韓國瑜昨(20)日晚間在臉書貼出接受日本獨立記者野島剛的部分專訪內容,對於總統蔡英文日前呼籲各政黨別提「九二共識」,韓國瑜反問,不要中華民國,也不接受九二共識,「到底台灣2300萬人要去哪裡?」

https://image.cache.storm.mg/styles/smg-800x533-fp/s3/media/image/2018/12/26/20181226-113812_U4 ...
叫美國佬割地?美國佬唔叫你割地已經係天神啦。

我經常係咁。又要出糧,又唔洗番工果隻。

引用:
原帖由 erectdick 於 2019-1-23 06:19 PM 發表
我經常係咁。又要出糧,又唔洗番工果隻。
台灣屏東縣長說:他反對92共識,水果照樣賣到中國大陸!很牛氣 !

引用:
原帖由 最後的摩根戰士 於 2019-1-23 02:58 PM 發表
中華民國1949 年已經完蛋啦, 7頭
中華民國還沒亡 !

說“台灣人心裡的中國是中華民國”的傻子們,我告訴你們,台灣人眼裡中華民國簡稱不叫中國,而叫台灣。

台灣人從不認為自己是中國人,他們是台灣人,他們眼裡的中國是中華人民共和國,只有說九二共識時他們才說中國是中華民國...

還有作為共和國公民的大陸人,當你說民國也是中國,你就是沒有立場的傻子 !

引用:
原帖由 顛顛 於 2019-1-23 03:37 PM 發表
何不搞個公投?
1. 維持現狀
2. 宣佈獨立(同大陸打過, 然後中國統一)
3. 回歸中國做一個省
4. 回歸中國做一個特別行政區

仲有無其他方案?
最好既方法就係唔使打仗,其實台灣既要求只係好簡單,就係你唔好干涉佢自己地方既民主,即係台灣名義上歸中國,但中國亦都唔好干涉人地(即係等於藩屬國咁,比北韓低一級),但相信中共一定做唔到,因為香港一國兩制既前車之鑒,回歸後中共唔干涉根本無可能既,所以最好方法都係維持現狀算啦,不統不獨,又唔使打仗

引用:
原帖由 最後的摩根戰士 於 2019-1-23 02:58 PM 發表
中華民國1949 年已經完蛋啦...
我覺得中華民國隨蔣經國去逝而亡,變成現在的台偽政權

引用:
原帖由 ka626168 於 2019-1-23 02:53 PM 發表
台灣弄了一個九二共識把大陸耍得團團轉,結果前面達成的共識,後面的不承認 !

其實台灣就是不想要九二共識,然后搞突破,因為知道大陸不敢輕易動手 ! ...
台灣自己團團轉,中國大陸沒有

引用:
原帖由 ka626168 於 2019-1-23 06:34 PM 發表

中華民國還沒亡 !
中華民國還在大陸,台灣同胞很想回歸,同共產黨坐低慢慢傾囉,大家自己人好易話為
我很相信共產黨會願意同國民黨分享權力

引用:
原帖由 牛屎華 於 2019-1-23 08:07 PM 發表

中華民國還在大陸,台灣同胞很想回歸,同共產黨坐低慢慢傾囉,大家自己人好易話為
中華民國只要回歸大陸,我很相信共產黨會同國民黨分享權力
你既相信一分錢都唔值,你叫習皇帝講話共產黨同國民黨分享權力先啦,不過共產黨都係無賴黎,講過既野都可以作廢,其實都係作用不大

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-1-23 08:13 PM 發表

你既相信一分錢都唔值,你叫習皇帝講話共產黨同國民黨分享權力先啦,不過共產黨都係無賴黎,講過既野都可以作廢,其實都係作用不大
共產黨黨內都有不同派別,多一個國民黨有乜所謂
習近平最近都講咗可以協商

引用:
中華民國1949 年已經完蛋啦, 7頭
中華民國政府還在,只是沒有國際承認,如果英紋連中華民國這條救命草都不要,那註定被武統

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]