• 瀏覽: 7,970
  • 回覆: 101
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 女友m痛的大移媽 於 2019-1-23 03:49 AM 發表
係咯, 其實大半年前已經說, 政府內部check 一check, 便知住址和出入境紀綠

又唔係銀行和財務公司,寄失隨時落入不法之人的手

其實政府派錢只係做show, 勤政愛民, 玩九班貧苦大眾,其實佢要check, 一個政府部門便check 到

身份證都要寄,好似寄信見工咁,政府工好似係咁interview, 好落後,仲給了幾百億給創新科技局,點知仲要寄信 ...
張建宗想幫大陸燒咁D紙?

繼東涌之亂,中環妖道後, 又一力作

不知下次會是什麼

哂x氣,今日搭的士,個司機月入2萬幾,但現金收入,唔駛交稅,可以申請拎足$4000,聽到火滾,我月入都係2萬中,但每年要交成$12000稅,$4000,完全唔關我事
終於明白點解咁多人攪離婚,跟住搵d現金收入既工,因為政府養

前財爺呀曾真係笑爆嘴!特差政府記得好好看管個投遞箱喎

全民派錢啦

引用:
原帖由 IT9_9 於 2019-1-23 02:41 AM 發表

咁既嘢要 18 個月?
可唔可以交代吓18 個月裏面會做d乜?

真係好難令人相信。
食,訓,屌,出糧,族行,得幾曰開會傾下張表點填,冚家鏟,仲衰過小學生做功課

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-1-23 03:56 AM 發表

張建宗想幫大陸燒咁D紙?
張 sir 也要幫助香港郵政部們多一些收入

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-1-22 10:13 PM 發表

【星島日報報道】署理行政長官張建宗出席 ...
制度腐化2.0

仲要唔知衰,死出來死撐,唔知點樣便民法,又要花時間揾齊個人資料,又要郵費,又要影印費,又要花時間排隊攞表,又花時間要填表,填完表又要等審批,便你老母咩,將見終!

派錢四千未見影 基層一早被玩殘
01月23日(三)
哲學家尼采有句名言︰那些殺不死我的,必使我更強大。照咁睇嚟,嗰啲過五關、斬六將,最終成功從特衰政府手指罅攞到四千銀嘅基層市民,堅韌不拔毅力可嘉,他日必定有運行!
各位看官,唔係吹水。舊年港府庫房錄得破紀錄嘅一千六百億元盈餘,特衰政府拒絕全民派錢,最終喺民意壓力下跪低,推出選擇性派錢方案,向合資格人士派發四千元,名為「關愛共享」,結果玩殘市民,淨係派申請表已經亂成一鍋粥,有啲區唔使幾粒鐘就冇晒貨,搞到唔少人白行一趟;有市民一家十口攞表,卻發現每次只限攞兩張,結果又要從頭排過,真係唔得佢死。
當然喇,一表在手並唔代表有錢到手。事關成份Form水蛇春咁長,查家宅都算嘞,萬一唔小心漏報填錯,分分鐘監都有得坐,市民一路申請一路擔驚受怕,政府係「關愛」定「虐待」,仲使問嘅。最離譜嘅係,話就話派四千銀,市民最多實收三千九百九十七,唔知嘅仲以為財仔扣「手續費」。原來申請表格加上證明文件「斤両十足」,必須貼夠三蚊郵費,香港郵政少一毫子都唔會幫手投遞,亦唔會退件,市民隨時見財化水都唔知咩事。
真係諗極都唔明,家陣係互聯網時代,傳份表格電腦一click搞掂,點解仲咁落後要郵寄,唔通呢啲就係官老爺講嘅「智慧城市」?難為政務司司長小肥張仲一味死撐,話如果要設計網上交表,連同招標需時十八個月,結果一嘢被資訊科技界人士踢爆,寫個程式只係手板眼見功夫,使乜要搞一年半咁耐呀,廢柴官僚非不能也,實不為也。
更可惡嘅係,政府明知二百幾萬人受惠於派錢計劃,卻偏偏只印製百幾萬份表格。喂,就算班官點人頭豬腦,斷估都冇可能犯咁低級嘅錯誤,唯一合理解釋係,特衰政府派錢不情不願,你要我鐵公雞拔一毛,我就要你班蟻民剝層皮,特登重重設限,唔係表格供不應求,就係電話熱線接唔通,申請者想通過政府電腦印製表格吖,連白紙都要自費,官老爺盡情羞辱一番,睇你下次仲敢唔敢攤大手板問政府攞錢。
呢嗱,有辦你睇,港府收緊長者綜援門檻引發眾怒,結果要推出「就業支援補助金」補鑊,表面上叫做補番差價,實際上長者必須承認自己無能力工作,你話同「嗟來之食」有咩分別?
所以話啫,港府施政甩漏不斷,除咗蠢得交關,最關鍵係有人存心搞破壞,挑起民憤,為反對派提供彈藥。一句到尾,港英餘孽一日喺度搞搞震,香港人只會一次又一次被玩殘!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20190123/mobile/bkn-20190123000400450-0123_00832_001.html

引用:
原帖由 格蘭度 於 2019-1-22 10:31 PM 發表
上次派6000要等18個月咩?
好卦住曾司長

澳門年年都派錢經驗豐富,唔該你特衰政府學下人地點派錢啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]