• 瀏覽: 7,933
  • 回覆: 101
  • 追帖: 1
+3

【星島日報報道】署理行政長官張建宗出席行政會議前表示,中環灣仔繞道可令港島交通更暢順,會密切留意行車情況,相信提供更多路面資訊如路牌等,對塞車情況會有改善,相信下一階段下月底通車,會令路面更暢順。  立法會明日將辯論政府提出的「三隧分流」無約束力議案。張建宗表示,知道三隧分流意見分歧,但政府認為方案利多於弊,會繼續向議員進行遊說。  ...

網上收表上載都要搞18個月? 癈老張賤宗快D退休啦, 衣家網上銀行,支付寶,OEPAY都係叫人就咁上傳資料, 政府稅局, 勞工署都係有網上申請報稅或搵工服務, 掉十幾位公務員搞一個月整個程式有幾難

人人拎表格申請, 浪費市民影印三份證明,二百萬人就浪費600萬張紙, 仲要每人郵寄花多一個信封及3蚊,表格又無啦啦要印4頁紙, 究竟邊班人得益, 張建宗要好好交待!環保團體一聲都無出!

我從頭到尾都反對公務員治港, 效率第尾, 做事要自己友過河濕腳, 專推擾民政策,我真係忍受唔到囉!
下任特首及問責官員團隊, ANYONE BUT政務官出身, 唔該習近平救下市民,叫班高官快快退休唔好阻住地球轉!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/派錢4000元-稱已盡量簡化申請程序-張建宗-網上交表或等18個月-015300971.html

對壞人仁慈等於對社會殘忍
對住D見高拜見低踩無人性的會員 黑名單最簡單直接,以免中陷阱

有競爭有進步
壟斷行業收縮
唔該今年順便派多全民4000, 唔好搞咁多退稅益有錢人, 基層生活好消費多, 上層自然有人工增加, 衣家最慘係搵二萬以下無樓班人,唔係樓王宗有需要退十幾萬呀

上次派6000要等18個月咩?

引用:
原帖由 格蘭度 於 2019-1-22 10:31 PM 發表
上次派6000要等18個月咩?
上次分批9個月第一批就有, 仲無印咁多紙

最簡化既係人人派.
係邊年邊月邊日之前, 去政府部門或政府網頁更新個人資料 (包括地址同銀行戶口號碼), 到時到候就寄出支票或自動轉賬 (市民選擇收款方式), 咁會唔會簡單尐?

填表已經一堆紙, 之後又要丟, 又浪費人手兼製造垃圾.

哈哈,我減退稅有45蚊囉,請問點申請?

引用:
原帖由 明日外圍的獅子 於 2019-1-22 11:45 PM 發表

呢D先叫環保⋯⋯⋯
環唔環保我唔知.
只係唔多理解, 點解要咁戇鳩玩填表.

今次確實幾煩..

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2019-1-22 11:37 PM 發表
最簡化既係人人派.
係邊年邊月邊日之前, 去政府部門或政府網頁更新個人資料 (包括地址同銀行戶口號碼), 到時到候就寄出支票或自動轉賬 (市民選擇收款方式), 咁會唔會簡單尐?

填表已經一堆紙, 之後又要丟, 又浪費人手兼製造垃圾. ...
綠色和平,長青社班人啞哂!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]