• 瀏覽: 7,950
  • 回覆: 128
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 cubus 於 2019-1-22 07:38 PM 發表
咁嘅垃圾政府有乜辦法
現屆特區政府管治班底恐「唔夠班」應付各種民生危機。

連一年前唔派糖到派4千,跪跪吓就慣,777堅離地,港人之福

可唔可以俾市民一人一票選局長司長,唔想再見到呢班垃圾官員繼續喺度搞亂香港

我都想呀!但可見將來,香港都係咁!

讀civil engineer,  知道3隊分流係唯一方法。 估唔到香港大部份政策會比d垃圾搞死。

引用:
原帖由 fallen999 於 2019-1-22 07:44 PM 發表

計我話一於封咗三條隧道大家唔駛拗。
有拗就拗:何時開通隧道時間表!

真心討教,因為我看左幾天新聞還真不太理解反對者的理據。我一般只看到,"加價唔好",  "補貼私營公司唔好" 看唔到實在點的其他。
三隧分流,以我僅有僅有的中學程度的經濟學看,其實名題有點問題,因能夠互相替代的只有西隧同紅隧,東隧用者大不同,要紅隧的人轉去東隧需極大誘因。
但紅隧同西隧不同,很大情度是是可switch 的,即是需求相對elastic. 加呢邊價,用家是會轉去另一邊的。如另一邊再減的話,需求就會更趨向個邊。咁其實確可以改善情況喎。撤底改變當然難啦,因為可能係需要多一條隧道,不算吧啦。
如果試下估下反對的理據(不對勿屌,但請指出).
1. "耶,紅隧加價唔好" 但西隧減喎。我覺得可能的問題係如果西隧減得唔夠,最終司機們的路費支出是上升了,但咁可以叫政府補貼番再減多d, 而唔係ban 左個方案囉。
2. "屌,做咩加紅隧價去補貼私營的西隧".  但人地因為前期有投放資金,換取專營權(如果沒專營權,邊個肯投資,又不是做慈善) 而既有專營權,你有咩辦法叫佢減價?佢地同你講心?跟住有d 尊貴的議員又會話不如政府回購西隧啦。咁咪又係俾錢,又係用公帑埋單。你以為共產黨呀,收歸國有?唔知真係以為議員你同隧道公司有台底交易。

3隧分流係合理的,只係唔應該鼓勵加價而去管理分流。隧道加,交通功具加,物價加,到時等於最低工資一樣,只有工、冇人做,連管理員都高薪過大學生...

引用:
原帖由 fallen999 於 2019-1-22 07:58 PM 發表

有拗就拗:何時開通隧道時間表!
陳凡:2023復通,泛民:立即通車否則佔X!

引用:
原帖由 小確幸Lucy 於 2019-1-22 06:03 PM 發表
政府原定明天(23日)在立法會大會提出的「三隧分流」無約束力動議,由於民建聯及工聯會等建制派表態不支持,料未能獲得過半數議員支持通過。運輸及房屋局局長陳帆今早仍在電台節目指,只要有一絲希望,當局會繼續游說議員,但下午突召開記者會,宣佈撤回議案。今次是繼上周五(18日)政府就收緊長者綜援公佈補鑊方案後,短短5日內再次跪低讓步。

政府呢幾年推出D方案,完全唔貼民生問題,政府應該廣納各界意見,唔好只 ...
好官..........................................

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]